μάχη-ηπα-εε-για-τις-πράσινες-επιδο-1296

«Μάχη» ΗΠΑ – ΕΕ για τις πράσινες επιδοτήσεις: Η Volkswagen δίνει προτεραιότητα στην Αμερική

Volkswagen: Η αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει να δει πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ, προτού προχωρήσει με τα σχέδια

Με τα νώτα της στραμμένα προς τις επιδοτήσεις του Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να προχωρά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου, δίνοντας ξεκάθαρη προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

Η Volkswagen βάζει στον πάγο το εργοστάσιο μπαταριών που ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιάσει στην Ανατολική Ευρώπη και δίνει προτεραιότητα σε μια παρόμοια εγκατάσταση στη Βόρεια Αμερική, αφού εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ «κίνητρα» ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν έχει λανσάρει, στο πλαίσιο του Inflation Reduction Act – IRA, ένα πακέτο επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων συνολικού ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οποίου προσελκύει ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ, προκαλώντας όμως έτσι αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Volkswagen: «Τα σχέδια για τη Βόρεια Αμερική έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο»

Στελέχη της Volkswagen, που είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, είπαν σε αξιωματούχους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να αποκομίσει 9 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου μπαταριών που μπορεί να εγκαινιάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στο ίδιο πλαίσιο, η VW περιμένει τώρα να δει πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ στο μέτωπο της χορήγησης κινήτρων, προτού προχωρήσει με τα σχέδια που είχε για την κατασκευή εργοστασίου στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τους FT.

«Τα σχέδια για τη Βόρεια Αμερική έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και έχουν ξεπεράσει τη λήψη αποφάσεων για την Ευρώπη», δηλώνει στους Financial Times πηγή με γνώση των εξελίξεων.

Η Κομισιόν παρουσίασε προ εβδομάδων το δικό της «βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας» που σκοπό έχει «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μηδενικών καθαρών εκπομπών και τη στήριξη της ταχείας μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα». «Στόχος του σχεδίου είναι να παράσχει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για την επέκταση της ενωσιακής παραγωγικής ικανότητας για τις τεχνολογίες και τα προϊόντα μηδενικών καθαρών εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για το κλίμα», σημειώνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση.

«Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αφορά ένα απλουστευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο […] Ο δεύτερος πυλώνας θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση της παραγωγής καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη […] Ο τρίτος πυλώνας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για καλά αμοιβόμενες και υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας […] Ο τέταρτος πυλώνας θα αφορά την παγκόσμια συνεργασία και θα προσαρμόσει το εμπόριο στην πράσινη μετάβαση […]»

Σύμφωνα με τους FT ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει προς το παρόν με επιφυλάξεις τις ευρωπαϊκές εξαγγελίες οι οποίες μένει βέβαια να αποκτήσουν τη μορφή πολύ συγκεκριμένων μέτρων και δεσμεύσεων.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ