Παναγία της Τήνου: Το μεγαλύτερο Προσκύνημα της Ελλάδας
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο η Παναγία της Τήνου έχει την τιμητική της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ελλάδας. Χιλιάδες πιστοί κάθε μέρα πηγαίνουν με τα γόνατα για να προσκύνησουν και να προσευχηθούν στην Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου.
Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Εκκλήσιας, η Παναγία της Τήνου ακούει τις πιο δύσκολες στιγμές των προσκυνητών.
Ενδεικτικά, η Μαρία Στρατηγοπούλο από το Χαλάνδρι, υπογράμμισε ότι όταν έπιασε την εικόνα της Μεγαλόχαρης και αυτή και ο άντρας της, στις 27 Ιουλίου 2023, ένιωσε πως είναι ζεστή.
Ειδικότερα, το προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου (Παναγίας της Τήνου) είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα και ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με θαυματουργό τρόπο), μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας.
Παναγία της Τήνου: Πίστοι από όλο τον κοσμό στις πιο δύσκολες στιγμές τους
Η Εικόνα της Μεγαλόχαρης είναι για τους πιστούς θαυματουργή και συνδέεται με συγκλονιστικές αναφορές τους στην λυτρωτική παρέμβαση της Θεοτόκου που αξιώθηκαν να βιώσουν σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, μετά από θερμή προσευχή, ενώπιον Της.
Η ιστορία του Ιερού προσκυνήματος και η νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους συμπορεύονται. Η εύρεσή της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος Ελληνικού κράτους.
Παναγία της Τήνου: Η διοίκηση της Εκκλησίας και οι φιλανθρωπικοί σκοποί
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου λειτουργεί με την μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί ένα οικονομικά αυτοδύναμο φιλανθρωπικό και κοινωφελές ευαγές ίδρυμα, με την επωνυμία «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» με κοινωφελή δράση που επεκτείνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και έξω από αυτήν.
Διοικείται από 10μελή επιτροπή που αποτελείται από εννέα αιρετά μέλη και Πρόεδρο τον εκάστοτε Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου.
Οι δαπάνες του Ιερού Ιδρύματος ελέγχονται και εγκρίνονται από το ελεγκτικό συνέδριο ενώ ο προϋπολογισμός και απολογισμός του υποβάλλονται για έλεγχο και έγκριση στα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με βάσει τους σκοπούς του και την σχετική νομοθεσία, μπορεί εκτός των δαπανών λειτουργίας του να προβεί σε άλλες δαπάνες μόνο αν αυτές αφορούν στην επίτευξη φιλανθρωπικών ή γενικότερα κοινωφελών σκοπών.
Η οικονομική αυτοδυναμία του Ιδρύματος αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές, κληροδοσίες και αφιερώματα που προσφέρουν οι προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο οδηγούμενοι από την πίστη τους, γνωρίζοντας πως θα αξιοποιηθούν με σκοπό να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.
Οι προσφορές των πιστών επιστρέφονται, στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την άσκηση φιλανθρωπίας και κοινωφέλειας.