μιχάλης-αεράκης-για-τραγωδία-στα-τέμπ-1324

Μιχάλης Αεράκης για τραγωδία στα Τέμπη: «Κάποιοι βυσοδομούν στις ψυχές ανθρώπων»

Μιχάλης Αεράκης: «Ντροπή και αίσχος σε όλους» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός

Ο Μιχάλης Αεράκης μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παραχώρησε μία συνέντευξη στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»). Όπως τόνισε ο ηθοποιός, που ενσαρκώνει τον «παπά-Μιχάλη» στον «Σασμό», για το μοιραίο δυστύχημα: «Ξαναδιαπιστώνουμε τη γύμνια αυτής της χώρας σε πάρα πολλά επίπεδα».

Ο κ. Αεράκης έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα», όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τη νύχτα τής 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Μιχάλης Αεράκης: «Ντροπή και αίσχος σε όλους»

«Είναι ένα θλιβερό αποτέλεσμα κι εμείς τώρα όλοι μας, που έχουμε ένα μικρόφωνο μπροστά μας, καθόμαστε και κλαίμε και διαμαρτυρόμαστε και ουρλιάζουμε και φωνάζουμε και ξαναδιαπιστώνουμε τη γύμνια αυτής της χώρας σε πάρα πολλά επίπεδα. Μήπως αυτό το τραγικό δυστύχημα που έγινε δεν έχει βαθιά πολιτικές, καθαρά πολιτικές, κομματικές ευθύνες; Ναι, αναφωνούμε όλοι με μία φωνή. Και τι έκαναν όλοι αυτοί οι κύριοι, όλα αυτά τα χρόνια για να μη φτάσουμε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα; Απολύτως τίποτα. Τώρα θρηνούμε. Τώρα ξαναδιαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, ότι θα γίνουν τα πράγματα καλά. Μένει να το δούμε. Αυτές οι εικόνες που είδαμε και που να μην τύχει σε κανένα σπιτικό να θρηνήσει ένα δικό του άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας – είναι πολύ πιο συγκλονιστικό, βέβαια, να χάνονται νέα παιδιά, είναι το μέλλον, το αύριο αυτής της χώρας… Είναι συγκλονιστικό να χάνεις τον άνθρωπό σου εξαιτίας αυτών των ελλείψεων – παραλείψεων – εγκληματικών ενεργειών, ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί για να προστατεύουν τους πολίτες. Συμβολικά το λέω αυτό, να ανοίγουν καθαρούς δρόμους, γενικότερα στη ζωή τού Έλληνα πολίτη. Αυτό δεν το είδαμε. Κρίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ερώτημα είναι απλό: ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με δύο γραμμές, εν έτει 2023, που συνδέει τις δύο, κυρίως, μεγάλες πόλεις, που είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς, έπρεπε να το είχαμε ολοκληρώσει τώρα και μία εικοσαετία ως μία πολιτισμένη και όχι βάρβαρη χώρα; Ναι. Έχει γίνει αυτό; Όχι. Ντροπή και αίσχος σε όλους».

«Κάποιοι βυσοδομούν στις ψυχές ανθρώπων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Αεράκης

Ερωτηθείς αν επιχειρείται «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο, ο κ. Αεράκης σημείωσε ότι «ασφαλώς και υπάρχει εργαλειοποίηση. Αυτή είναι η κουλτούρα τού πολιτικού μας συστήματος. Να βυσοδομούν κάποιοι στις ψυχές κάποιων ανθρώπων για να κερδίσουν τι; Ένα κομματάκι της εξουσίας. Ή ολόκληρο το πιάτο της εξουσίας. Αυτή είναι η κουλτούρα της πολιτικής μας. Δεν μου κάνει εντύπωση ούτε αυτό. Ούτε αυτό. Θα μπορούσαν όλοι τους να μη μιλάνε, τουλάχιστον για σαράντα ημέρες. Καθόλου. Να μη μιλάνε. Παρά βγαίνει ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα, ο δέλτα – και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει και αυτή, για ψηφοθηρικούς και άλλους καθαρά πολιτικούς και κομματικούς λόγους, τα ανυποστήριχτα. Εργαλειοποιούν μία τραγωδία για να κάνει ο ένας το ποσοστό από 9%, 10%. Ή ο άλλος να το κάνει από 20% σε 21%, 22%. Δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ; Ντροπή. Ντροπή σε όλους».

Ο Ανωγειανός ηθοποιός ρωτήθηκε αν σε αυτή τη διαχρονική λειτουργία τού πολιτικού συστήματος με τον τρόπο που το περιέγραψε αναλογούν ευθύνες, προφανώς όχι ίδιας βαρύτητας και μεγέθους, και στους πολίτες.

«Έχουμε ένα σύστημα που αποτελείται από κυβερνήτες που η δύναμη βρίσκεται στα χέρια τους. Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Αλλά μην πάμε και σε αυτό που έλεγε κάποιος υπουργός, αλήστου μνήμης, ότι “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Όχι, ρε φίλε. Συγνώμη, αλλά εσύ ήσουν στο πάρτι με τον σολωμό κι εγώ, εντάξει, ο καημένος προσπάθησα να σβήσω μία κλήση και να μην την πληρώσω. Δεν είναι τα ίδια μεγέθη για όλους. Καθένας, ασφαλώς, έχει ένα μερίδιο ευθύνης. Δυστυχώς, αυτοί είναι οι όροι της δημοκρατίας. Οι όροι τής δημοκρατίας λένε το εξής πολύ απλό: υπάρχουν δέκα, δεκαπέντε, τριάντα κόμματα, πόσα υπάρχουν, είσαι ελεύθερος να πας και να ψηφίσεις αυτόν που κρίνεις ότι θα είναι καλύτερος. Εδώ, όμως, στην Ελλάδα, επειδή υπάρχει το άλλο ύποπτο, πονηρό, που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια, εν είδει υγρασίας μέσα μας και μας έχει εξαφανίσει ως προσωπικότητες, είναι το “πρόσεξε, αυτή μπορεί να είναι και χαμένη ψήφος”. Τίποτα δεν είναι χαμένο, λέω εγώ προσωπικά. Ψηφίζω ανάλογα με τη δική μου συνείδηση, τη δική μου ματιά, τη δική μου κουλτούρα, τη δική μου αισθητική και ρίχνω την ψήφο μου στον άλφα, στον βήτα, στον γάμα, στον δέλτα. Αυτοί είναι οι όροι, για εμένα, της δημοκρατίας. Να πέσουμε σε μία ανθρωποφαγία αύριο μεθαύριο, που πάντοτε όταν πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές η πόλωση χτυπάει κόκκινο για να εγκλωβίσουμε έναν τυραννισμένο, έναν πονεμένο λαό στον άλφα ή στον βήτα, αυτό το βρίσκω ανήθικο».

Μιχάλης Αεράκης: «Το μαχαίρι έχει διάφορες χρήσεις»

Ο κ. Αεράκης πρόσθεσε ότι «εμείς κάνουμε κακή χρήση της δημοκρατίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της δημοκρατικής ματιάς, αντίληψης. Οι άνθρωποι. Ένα μαχαίρι, μας έλεγαν στη Δραματική Σχολή, και το ξέρει ο κόσμος όλος, μπορεί να κόψει το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και όλα αυτά, μπορεί όμως και να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή. Επιλέγεις, κύριε, αυτό το μαχαίρι, αν θα το χρησιμοποιήσεις για να αφαιρέσεις και ανθρώπινη ζωή. Εδώ στην Ελλάδα, αν το κάνεις και δεν σε πιάσουν είσαι μάγκας. Και ισχύει αυτό που λέγανε: ξέρεις να κλέψεις; Ναι. Να κρύψεις; Όχι. Άστο, μην κλέψεις. Κλέβεις, με την ευρύτερη έννοια τού όρου, και όχι κατά κυριολεξία, αλλά και κατά κυριολεξία… Αλλά αν δεν μπορείς να καλύψεις τα νώτα σου, άστο μην το κάνεις. Φαίνεται ότι κάποιοι μπαγάσες, για να πω και τη φράση τού Άσιμου, ξέρουν πολύ καλά και καλύπτουν τα νώτα τους, έχουν ανώνυμες εταιρείες που είναι ο κόκκινος, ο πράσινος, ο κίτρινος, ο μπλε. Δεν υπάρχουν σταθερές πολιτικές διαφορές, όπως λέγαμε κάποτε: αυτός είναι δεξιός, πρεσβεύει αυτό. Αυτός είναι κεντρώος, αυτός… Τώρα έχουν γίνει ένας αχταρμάς. Εκτός, βγάζω εκτός μέχρι στιγμής γιατί αυτό φαίνεται, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο επιμένει σταθερά για χρόνια, λέει αυτό που λέει και παίρνει ένα 5%. Τώρα, γιατί δεν παίρνει 7, 8 και 10%, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και προχωράει με αυτό που λέει. Στους υπόλοιπους βλέπετε καμία διαφορά; Περίμενε κανείς ότι η πάλαι ποτέ Νέα Δημοκρατία ότι θα συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ; Τι λέτε; Ούτε στα όνειρά μας».

Στην υπενθύμιση ότι «η ΝΔ συγκυβέρνησε και με τον ενιαίο Συνασπισμό το 1989», ο κ. Αεράκης είπε: «Βεβαίως. Και με τον Καμμένο ο Τσίπρας. Μα τι λέμε τώρα; Τι λέμε;».

Μιχάλης Αεράκης: «Μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο και θα ακούσουμε πάλι… της Παναγίας τα μάτια»

Ερωτηθείς αν έχει, κατά καιρούς, δεχθεί προτάσεις να ασχοληθεί είτε με την πολιτική είτε με την αυτοδιοίκηση, ο κ. Αεράκης απάντησε πως «δεν νομίζω ότι θα προσέφερα περισσότερα από αυτά που προσφέρω, λέγοντας αυτά τα οποία λέω και που δεν τολμάνε πάρα πάρα πάρα πολλοί, γιατί είναι θωρακισμένοι πίσω από κόμματα, πίσω από παρατάξεις, πίσω, πίσω, και λένε αυτά τα οποία πρέπει να πουν βάσει του κόμματος ή των παρατάξεων. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος -και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης- ελεύθερος. Χειροκροτώ κι επαινώ οποιαδήποτε καλή προσπάθεια απ’ όπου και αν προέρχεται και οικτίρω, αντιστοίχως, την οποιαδήποτε κακή ενέργεια και αν κάνει, όπου και αν βρίσκεται. Είμαι ελεύθερος. Κι ένας καλλιτέχνης είναι ελεύθερος. Τώρα, αν πάμε να το “σφίξουμε” και να πούμε αν μου έχουν γίνει προτάσεις να συμμετέχω ενεργά με την πολιτική και όλα αυτά, σας διαβεβαιώ ότι μου έχουν γίνει πάρα πολλες προτάσεις. Εδώ και πολλά χρόνια εδώ στα Χανιά, βάλτε την οποιαδήποτε θέση, θα σας πω ναι. Κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί. Αρνούμαι. Όχι γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά γιατί βλέπω ότι οι άνθρωποι που μπορώ να “ομοχνοτιάσω” και να “τρελαθούμε” προς μία κοινή κατεύθυνση είναι λίγοι. Θα μου πεις: εσύ είσαι ο μάγκας; Όχι, δεν είμαι. Είμαι ο τελευταίος των τελευταίων. Όμως, για να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα, ένα όραμα όπως λένε, χρειάζεται και άλλους “τρελούς” ανθρώπους δίπλα. Εγώ αυτούς τους πολλούς πολλούς δεν τους βλέπω, όχι για να ηγηθώ εγώ, ας ηγηθεί κάποιος από τους άλλους, από την ομάδα των “τρελών”, να βγάλουμε μια παράταξη των “τρελών” και να πούμε αυτά, αυτά κι εκείνα. Τώρα, αυτή τη στιγμή, εξαγγέλλονται πάρα πολλά, μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο και για εθνικές εκλογές και θα ακούσουμε πάλι… της Παναγίας τα μάτια».

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να είναι κάποιος “τρελός”, τι ακριβώς εννοεί όταν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη, ο κ. Αεράκης διευκρίνισε ότι «αυτή η λέξη, η φράση και η φιλοσοφία της φράσης είναι καθαρά καζαντζακική. Αυτή η δουλειά, λέει, για να γίνει χρειάζεται πολλούς κουζουλούς ανθρώπους κι εδώ υπάρχουν πολλοί γνωστικοί άνθρωποι. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Το λέω με μία φιλοσοφική διάσταση. Θέλει ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο μία τετραετία. Και να έχουν και την παραίτηση στο τσεπάκι να κρέμεται ανά πάσα στιγμή. Αυτοί μόλις βγούνε, σκέφτονται την επόμενη τετραετία… Εμένα με ενδιαφέρει ως πολίτη να βλέπω τη χώρα μου, να βλέπω την πόλη μου, να βλέπω το νησί μου να προχωρά. Να προχωρά. Με όλα αυτά που περιέγραψα πριν, με δικλείδες ασφαλείας» σημείωσε ο κ. Αεράκης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ