σαν-κουκλόσπιτο-ονειρικό-νεοκλασικό-6301

Σαν κουκλόσπιτο: Ονειρικό νεοκλασικό στο Θησείο είναι μόλις 35 τ.μ. και το εσωτερικό του θα σας αφήσει άφωνους

Θησείο: Ντιζαϊνάτο μίνιμαλ νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο υπάρχει ένα νεοκλασικό που τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Εσωτερικά έχει τα χαρακτηριστικά των νεοκλασικών που υπάρχουν στο Θησείο ενώ στο εσωτερικό έχει γίνει μια μοντέρνα ανακαίνιση που κάνει το σπίτι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Το Θησείο θεωρείται μία από τις ομορφότερες και πιο γραφικές περιοχές της Αθήνας με έντονο το νεοκλασικό στοιχείο. Υπάρχει όμως ακόμα ένα χαρακτηριστικό κτίσμα που βρίσκεται στα όρια με τα Άνω Πετράλωνα, δίπλα ακριβώς στον λόφο Φιλοπάππου. Πρόκειται για δύο σπίτια που χτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και φέρουυν την ονομασία Samia Houses. Είναι δύο αξιοπρόσεκτα σπίτια που ενώνονται με εσωτερική αυλή και τα οποία κλήθηκε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Theta Tris architecture.

Η ιστορία της ανακαίνισης του νεοκλασικού στο Θησείο

Η ανακαίνιση του πρώτου σπιτιού ολοκληρώθηκε και είναι αυτή που παρουσιάζουμε, με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώνει την αρχιτέκτονα, Φαίη Θεοδοσίου, που σχεδίασε μια κατοικία η οποία καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με σεβασμό στην φορτωμένη μνήμη της περιοχής, στην ιδιαίτερη ταυτότητα και στο ένδοξο παρελθόν.

Το «έξυπνο» νεοκλασικό σπίτι στο Θησείο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής εκδοχής του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού και το αρχιτεκτονικό του ύφος, αν και δεν χαρακτηρίζεται από την έντονη μνημειακότητα των προτύπων της, διαθέτει τις δικές του αξιόλογες αισθητικές ποιότητες.

Αρχικά χρησίμευε ως αποθήκη ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι τότε ιδιοκτήτες του κτιρίου ήταν γνωστοί για το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο.

Η ιστορικότητα αυτού του κτηρίου σε συνδυασμό με την τοποθεσία του ήταν οι βασικοί λόγοι που κέντρισαν το ενδιαφέρον των σημερινών ιδιοκτητών. Παρόλο που διαμένουν στο εξωτερικό, αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη κατοικία θα ήταν το ιδανικό μέρος διαμονής τους για όποτε επισκέπτονται την Ελλάδα. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, η κατοικία προσφέρεται για μίσθωση μέσω Airbnb.

«Η αποκατάσταση ολόκληρου του κτηρίου και η ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων αποτέλεσαν το ζητούμενο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αναμφισβήτητα, η έντονη δημιουργική ατμόσφαιρα της περιοχής αποτέλεσαν πλούσια πηγή έμπνευσης. Όμως η μεγαλύτερη σχεδιαστική πρόκληση αποτέλεσε ο συνδυασμός του ιστορικού χαρακτήρα του κτηρίου με σύγχρονα μοντέρνα στυλιστικά στοιχεία, υλικά και λεπτομέρειες, ώστε να τονιστεί και να αναδειχθεί η μοναδικότητα μιας σύγχρονης διαβίωσης με έντονο άρωμα από το παρελθόν», περιγράφει στο iefimerida η αρχιτέκτονας Φαίη Θεοδοσίου, επικεφαλής του γραφείου Theta Tris architecture.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ