Πάρος: Η ιδιαίτερη κίνηση των κατοίκων για ελεύθερες παραλίες
Σε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία προχώρησαν οι κάτοικοι της Πάρου. Οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και διεκδικούν ελεύθερες παραλίες για ντόπιους και τουρίστες ενώ εκθέτουν τις παρανομίες που κάνουν οι επιχειρηματίες του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα εκθέτουν τις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στα νησιά, το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις ίδιες τις αρχές, που αποδεικνύεται ότι συχνά κάνουν τα «στραβά μάτια».
Το απόγευμα της Κυριακής (30/07), στην παραλία του Μαρτσέλο που έσφυζε από ντόπιους και τουρίστες, ξεκίνησε να μαζεύεται κόσμος στο άνοιγμα κοντά στην προβλήτα.
Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να ενωθούν οι παρέες, το ανθρώπινο κύμα να φουσκώσει και να ξεκινήσει τη διαδρομή του προς το σημείο της παραλίας όπου οι ξαπλώστρες βρέχονται από το κύμα.
@thansarr Η Κίνηση Πολιτών Πάρου διεκδικεί ελεύθερες παραλίες #paros #reclaimthebeach #activecitizens ♬ Seven Nation Army – 苏七岁
Ο Ηλίας Πετράκης για την πρωτοβουλία «Ελεύθερες παραλίες για όλους» στην Πάρο
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Ο Ηλίας Πετράκης, μέλος της Κίνησης Πολιτών, εξηγεί στο Gazzetta: «Τον Ιούνιο μετά από κάλεσμα του Χρίστου Γεωργούση, ο οποίος είναι παλιός γυμνασιάρχης του νησιού, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ποιητής, ένας άνθρωπος που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στο νησί γιατί πάντα είχε ενεργητική παρουσία στα κοινά του τόπου. Κάλεσε, λοιπόν, σε μια συνάντηση στην αίθουσα του Αρχιλόχου, που είναι ο πολιτιστικός σύλλογος της Πάρου, με μακρά ιστορία στο νησί. Η συνέλευση είχε θέμα τις αυθαιρεσίες στις παραλίες, γιατί βλέπαμε ότι ο διαθέσιμος χώρος για τους Παριανούς και τις Παριανές, καθώς και για τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες, χρόνο με τον χρόνο ήταν λιγότερος. Οι καταστηματάρχες νοίκιαζαν 10-20 τετραγωνικά και έβαζαν ξαπλώστρες και ομπρέλες στο δεκαπλάσιο και ενίοτε στο εκατονταπλάσιο. Σε εκείνη την πρώτη συνέλευση διερευνήθηκε διεξοδικά και κουβεντιάστηκε, παρουσία του δημάρχου, της αντιπολίτευσης και του επάρχου, το θεσμικό πλαίσιο. Και ήταν εξοργιστική η συζήτηση.
Φύγαμε όλοι θυμωμένοι γιατί έγινε κατανοητό και αντιληπτό ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να μην βγαίνει άκρη στο ποιος τελικά έχει την ευθύνη, να καταλογίσει την παρανομία και το πρόστιμο και να μαζέψει τελικά τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εκεί έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να κινηθούμε και σαν πολίτες και να μεταφέρουμε την πίεση στις παραλίες, διεκδικώντας το δικαίωμά μας στην παραλία».
Ο Ηλίας Πετράκης συνεχίζει: «Η δεύτερη συνέλευση έγινε αρχές Ιουλίου. Εκεί, πέρα από τις διάφορες θεσμικές λύσεις που κουβεντιάστηκαν, δηλαδή καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κ.ο.κ, κουβεντιάστηκε και η κινητοποίηση. Το να αρχίσουμε να πηγαίνουμε στις παραλίες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος, από φέτος τον Οκτώβριο, έχει δημιουργήσει περιβαλλοντική ομάδα, η οποία συνεδρίαζε εβδομάδα παρά εβδομάδα ή και κάθε εβδομάδα. Ουσιαστικά, ο Γεωργούσης έκανε το κάλεσμα και η περιβαλλοντική ομάδα του Αρχιλόχου έχει την επικοινωνία, γιατί είναι μια ομάδα που πραγματοποιεί συχνά συναντήσεις, οπότε είχε πιάσει ήδη αυτά τα ζητήματα και ο κόσμος ήταν έτοιμος να βγει στον δρόμο. Υπήρχε θυμός, και στις δύο συνελεύσεις έδειξαν ότι οι άνθρωποι κάτι θέλουν να κάνουν, νιώθουν ότι χάνουν τον τόπο τους».