ίσως-το-κατάπιε-ο-τιτανικός-το-χειρό-18563

«Ίσως το κατάπιε ο Τιτανικός»: Το χειρότερο σενάριο για το υποβρύχιο Titan και η τελευταία ελπίδα με το γαλλικό «Atalante»

Τιτανικός: Τα νέα δεδομένα για το υποβρύχιο Titan

Η μάχη με τον χρόνο γίνεται ολένα και περισσότερο άνιση για τους διασώστες που αναζητούν το χαμένο υποβρύχιο Titan, το οποίο είναι εξαφανισμένο από το πρωί της Κυριακής. Τα αποθέματα οξυγόνου στερεύουν μέσα στο υποβρύχιο που βυθίστηκε κοντά στο διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού ενώ η τοποθεσία του υποβρυχίου παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι το Titan να έφθασε πράγματι στο ναυάγιο και να… παγιδεύτηκε μέσα στον Τιτανικό. Η πιθανότητα αυτή καθιστά όπως είναι φυσικό ακόμη δυσκολότερπ τον εντοπισμό του από τους διασώστες.

Υπενθυμίζεται ότι το Titan στις 9.45 – μια ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο την Κυριακή (18/6), τον Polar Prince. Δεν αναφέρθηκε όμως ως αγνοούμενο από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε μάλιστα στις 21:13 το βράδυ.

Το πλοίο «Atalante» το οποίο εστάλη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών, φέρει το επανδρωμένο υποβρύχιο «Nautile» και το τηλεχειριζόμενο ρομπότ, «Victor 6000».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το «Atlante» αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Γαλλίας (9 ώρα Ελλάδας).

Τιτανικός: Ελπίδα για τα «χτυπήματα» που ακούστηκαν

Από το πρωί της Τετάρτης, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες περί ήχων που προέρχονται από την περιοχή των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση από την πλευρά του αμερικανικού Ναυτικού.

Αν και το Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την είδηση για τους θορύβους που έμοιαζαν με «χτυπήματα», ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πως δεν κατάφερε να εντοπίσει κάποιο νέο ήχο. Από τότε, επικρατεί «σιγή» πληροφοριών σχετικά με αυτού του είδους τις έρευνες.

Το μόνο που γνωρίζουμε για τους ήχους είναι πως εντοπίστηκαν αρχικά από καναδικό αεροσκάφος και στη συνέχεια πιάστηκαν από σόναρ, ήταν επαναλαμβανόμενοι, κάθε 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο εικασίες για το πώς προκλήθηκαν, εάν δεν πρόκειται για «λευκούς ήχους» του ωκεανού.

Όμως, αυτό που επισημαίνει ειδικός είναι πως οι υποθαλάσσιοι ήχοι που «πιάστηκαν» δεν σημαίνει πως προέρχονται από τα βάθη του ωκεανού, δηλαδή από τον πυθμένα, όπου κείτεται το ναυάγιο του Τιτανικού, αλλά μπορεί το βαθυσκάφος να έχει βγει στην επιφάνεια.

Οι πιθανότητες επιβίωσης των 5 επιβαινόντων είναι σαφώς μεγαλύτερες, όμως, το δύσκολο κομμάτι είναι ο εντοπισμός τους.

Ο ειδικός σε θέματα έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Frank Owen, δήλωσε στο BBC ότι οι ελπίδες του αυξάνονται μετά τις πληροφορίες πως οι ήχοι ανιχνεύθηκαν από πλωτούς ανιχνευτές ήχου.

«Υπάρχουν δύο λόγοι που ελπίζω», εξηγεί. «Πρώτον, στο βαθυσκάφος επιβαίνει ένας έμπειρος δύτης του γαλλικού ναυτικού. Θα γνώριζε το πρωτόκολλο για την προσπάθεια ειδοποίησης των δυνάμεων έρευνας. Δηλαδή, χτυπάς για τρία λεπτά όσο πιο δυνατά μπορείς κάθε που το ρολόι δείχνει ακριβώς και μισή».

Αναφέρει πως το ηχητικό σήμα που ελήφθη από μια σημαδούρα κοντά στην επιφάνεια μπορεί να δείχνει πως το βαθυσκάφος θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά ή στην επιφάνεια.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ