κόκκινος-συναγερμός-για-τον-στρεπτόκ-16938

Κόκκινος συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: «Η μεταδοτικότητά του είναι σημαντικά αυξημένη» τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Στρεπτόκκοκος: «Είτε το στέλεχος είναι πιο δυνατό, είτε γίναμε πιο ευαίσθητοι λόγω του εγκλεισμού»

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σε τηλεοπτικές εκπομπής και αναφέρθηκε λεπτομερώς στον στρεπτόκοκκο και στην έξαρση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η μεταδοτικότητά του είναι σημαντικά αυξημένη», κρούοντας επί της ουσίας τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τη μεταδοτικότητα του στρεπτόκοκκου, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι «σημαντικά αυξημένη, συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια».

Ο καθηγητής, αν και σημείωσε πως δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια αυτής της αύξησης, είπε πως «είτε το στέλεχος είναι πιο δυνατό είτε γίναμε πιο ευαίσθητοι λόγω του εγκλεισμού».

Εξήγησε πως, δεν πρόκειται για βαρύτερη νόσηση, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την κάνουν βαρύτερη για ορισμένα άτομα, (παιδιά και ενήλικες), όπως η προδιάθεση ή το ασθενές ανοσοποιητικό.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι, η βέλτιστη αντιμετώπιση είναι η αντιβίωση, ενώ η ασθένεια μπορεί να δώσει βαριά εικόνα, με υψηλό πυρετό, μέσα σε μία με δύο ημέρες.

Συναγερμός για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου: Ακόμη 7 παιδιά θετικά στη Νάουσα

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στη χώρα μας για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, μετά και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που κάνει λόγο για 6 θανάτους παιδιών, μεταξύ των οποίων και ο 7χρονος Κωνσταντίνος.

Στο μικροσκόπιο των μικροβιολόγων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται για strep tests περισσότερα από 25 παιδιά, τα οποία αποτελούν τις στενές επαφές του 7χρονου μαθητή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στρεπτόκοκκος Α: Πώς είναι στην υγεία τους οι 7 μαθητές που διαγνώστηκαν θετικοί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247.gr, επτά είναι τα παιδιά που βρέθηκαν μέχρι στιγμής θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από την τάξη του 7χρονου που κατέληξε χθες, Δευτέρα.

Μάλιστα, οι 3 είναι από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα παιδιά χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια. 

Στο νοσοκομείο και ο ξάδερφος του 7χρονου με στρεπτόκοκκο Α

Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί, ξάδερφος του 7χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο. Το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου θετικό στον στρεπτόκοκκο, αλλά είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας τονίζει : «Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά προσβάλλονται από τον στρεπτόκοκκο Α, ενώ ο στρεπτόκοκκος Β μολύνει κυρίως νεογέννητα. Πονόλαιμος και πυρετός είναι τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Εάν μια λοίμωξη προχωρήσει μπορεί να εκδηλωθούν και έμετοι. Διαπιστώνουμε τη λοίμωξη με strep test. Εάν βγει αρνητικό, γίνεται καλλιέργεια».

Ο κ. Νταλούκας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Όπως σημειώνει, όταν ένα παιδί έχει πυρετό, τότε κάτι συμβαίνει. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο είτε να επισκεφτεί είτε να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο που θα του δώσει οδηγίες.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη να περιμένουν τρεις ημέρες να πέσει ο πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις πυρετού, κρύβεται μια απλή ίωση από πίσω. Αυτό, όμως, θα το κρίνει ο γιατρός. Εκείνος θα λάβει την ευθύνη για να περιμένουν οι γονείς λίγα 24ωρα. Είναι μια συνηθισμένη παγίδα αυτή. Από την πρώτη ημέρα πυρετού, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συμβουλεύει τους γονείς να μην παίρνουν μόνοι τους strep tests από τα φαρμακεία. Για την ακρίβεια, η Ένωση ζητά τη διακοπή πώλησης τεστ για τον στρεπτόκοκκο από τα φαρμακεία. «Κάνει ένας γονέας το τεστ, παίρνει τον παιδίατρο λέει ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και ζητά αντιβίωση. Δε γίνεται έτσι η διάγνωση. Υπάρχει και αυτό που λέγεται φορεία. Όποιος φέρει το μικρόβιο δε σημαίνει ότι θα εκδηλώσει νόσο. Είναι οι λεγόμενοι υγιείς μικροβιοφορείς. Δε θεραπεύεται η φορεία. Συνεπώς τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μετά από κλινική εξέταση», τονίζει.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ