τα-μερομήνια-του-απριλίου-τρόμαξαν-44359

Τα Μερομήνια του Απριλίου “τρόμαξαν” τους μετεωρολόγους: 3 εποχές σε 1 μήνα – Τότε θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία

Τα μερομήνια του Απριλίου 2024 προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του Αυγούστου, σύμφωνα με την παράδοση.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο «μερομήνια» για να περιγράψουν τις πρώτες δώδεκα ημέρες του ογδόου φεγγαριού ενός έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών, προσπαθούν να προβλέψουν τον καιρό για τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες και αργότερα μήνες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα μερομήνια του Απριλίου 2024:

Ο μήνας αρχίζει με δύσκολο καιρό, αλλά αυτό βελτιώνεται.

Από τις 4 έως τις 10 Απριλίου, αναμένεται ήπιος καιρός με βροχές και αέρα στην περιοχή της Αθήνας.

Γενικά, το πρώτο μισό του μήνα θα έχει φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

Από τις 15 έως τις 18 Απριλίου, αναμένεται κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα, με ισχυρές βροχές.

Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τοπικές μπόρες στη Μακεδονία.

μερομήνια

Την Κυριακή των Βαΐων αναμένεται να παρουσιαστούν υψηλές θερμοκρασίες στη Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα πιθανόν να παρουσιαστούν τοπικές μπόρες.

Τα Μερομήνια όπως προαναφέραμε, αποτελούν μια αρχαία μέθοδο πρόβλεψης του καιρού και έχουν αποδειχθεί ως σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων μέσα στο χρόνο.

Πως διαβάζουμε τα Μερομήνια;

Οι κάτοικοι της υπαίθρου, καθώς και άλλοι ανθρώποι που ζούσαν κοντά στη φύση, διατήρησαν γνώσεις για τη μελέτη και πρόβλεψη του καιρού από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια.

Μέσω της συστηματικής παρατήρησης φυσικών φαινομένων στον ουρανό, ή “σημάδια”, μπορούσαν να προβλέπουν τα Μερομήνια, δηλαδή να ερμηνεύουν τον καιρό για ολόκληρο το επόμενο έτος, ξεκινώντας από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι το χάσιμο του ογδόου.

Συνήθως, αυτοί οι παρατηρητές ήταν ανθρώποι που ζούσαν στην ύπαιθρο, κοντά στη θάλασσα ή ακόμη και μοναχοί, οι οποίοι δείχνουν να είχαν αφιερώσει πολύ χρόνο για να μελετήσουν και να παρατηρήσουν το σύμπαν, χρησιμοποιώντας τις καιρικές συνθήκες ως βοήθημα. Οι διαφορές στα σημάδια που παρατηρούνται και στις ημέρες παρατήρησης μπορεί να εξηγηθούν από τις διάφορες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε τοποθεσία.

Μερομήνια 2024:

Τον όρο “Μερομήνια” ο λαός χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις δώδεκα πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του κάθε έτους. Σε αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι παρατηρούν τα καιρικά φαινόμενα και εκτιμούν την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες δώδεκα ημέρες στην αρχή του εκάστοτε φεγγαριού και στη συνέχεια για τους επόμενους μήνες.

Ο όρος “Μερομήνια” προέρχεται από τις λέξεις “μέρα” και “μήνας”, καθώς σε κάθε μία από αυτές τις μέρες αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή ένας μήνας. Σύμφωνα με τον Ν. Πολίτη, οι μερομήνια ήταν αρχαίες προβλέψεις του καιρού που βασίζονταν σε αστρολογικές παρατηρήσεις.

Τα Μερομήνια δεν είναι ένα θέμα που περιγράφεται με λεπτομέρειες· αντίθετα, εξαρτάται από τη γνώση και την πρακτική. Είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας και της κατανόησης, απαιτώντας ειδική προσοχή. Πολλοί μπορεί να παρατηρούν τα ίδια φαινόμενα, αλλά οι ερμηνείες τους μπορεί να διαφέρουν. Αυτή η διαφορά είναι μικρή, αλλά οι προβλέψεις τους μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ακριβείς ως προς την ένταση του φαινομένου. Πρόκειται για ένα υπόλειμμα παλαιών αστρολογικών πεποιθήσεων που ανέπτυξε ο άνθρωπος με βάση την παρατήρηση του καιρού σε σχέση με τα αστέρια.

Η πεποίθηση ότι ο καιρός μπορούσε να προβλεφθεί αναλύοντας τις πρώτες τρεις ή έξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου ή, σύμφωνα με άλλους, τους μήνες Μάρτιο ή Ιανουάριο ήταν διαδεδομένη.

Τα Μερομήνια, γνωστά επίσης και ως Μηναλλάγια ή Μεραμήνια, αναφέρονταν στις ημέρες όπου οι άνθρωποι είχαν την προσδοκία να διαβάζουν τα σημάδια του καιρού, ούτως ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν τις δραστηριότητές τους για το επόμενο καλλιεργητικό έτος.

Ο Θεός, σύμφωνα με πιστεύω, προνόησε να υπάρχουν τα μερομήνια ως σημάδια του καιρού και να δοθεί νους και γνώση στους ανθρώπους για να μπορούν να τα εκλαμβάνουν. Συνεπώς, η παρατήρηση των μερομηνίων αποτελούσε σημαντικό μέσο για την προγραμματισμό των γεωργικών εργασιών.

Οι ερμηνείες των μερομηνίων ήταν συνήθως βασισμένες σε παραδοσιακές γνώσεις και πρακτικές, αλλά έχοντας και την επίδραση των φυσικών φαινομένων όπως το φεγγάρι, τα αστέρια, ο ήλιος και οι γαλαξίες, καθώς και τους παράγοντες όπως ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Οι παρατηρήσεις περί των μερομηνίων έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του καιρού, καθώς οι προβλέψεις ξεκινούσαν από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού και εξαρτώνταν από τις κινήσεις της Σελήνης και άλλων αστρικών σωμάτων.

Παρόλο που υπήρχαν και άλλοι τρόποι πρόβλεψης του καιρού, όπως η χρήση αστρολογικών μεθόδων, οι παρατηρήσεις πάνω στα μερομήνια αποτελούσαν έναν από τους πιο διαδεδομένους και αξιόπιστους τρόπους για την πρόβλεψη του καιρού.

Τα μερομήνια 2024:

Τα μερομήνια του έτους 2024 αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παραδοσιακού ημερολογίου, όπου η κάθε μέρα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο μήνα, συνιστώντας έτσι έναν τρόπο για την παρατήρηση και την πρόβλεψη του καιρού. Σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λέσβο και τα Κύθηρα, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις αρχίζουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ στον Πόντο είναι συνδεδεμένες με τις πρώτες ημέρες του Γενάρη.

Οι παραδόσεις σε πολλές περιοχές ορίζουν τις μέρες αυτές ως αποφράδες, κατά τις οποίες απαγορεύονται οι εργασίες και τα γεγονότα όπως γάμοι και προξενιά, πίστευοντας ότι θα φέρουν αρνητικές συνέπειες όπως σάπισμα του ξύλου ή φθορά των ρούχων. Τα μερομήνια έχουν τα ρίζια τους σε αρχαίες παραδόσεις που θεωρούν ότι οι αστρικές κινήσεις επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες, με τους παρατηρητές να συσχετίζουν την εμφάνιση του Αστερισμού του Κύνος με την έναρξη των παρατηρήσεων τους από τις 20 Ιουλίου.

Έρχεται αυτό που κανείς δεν περίμενε: Τα Μερομήνια μίλησαν, όλα τούμπα με τον καιρό για Απρίλιο και Πάσχα

Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, η αγωνία όλων είναι πώς θα είναι ο καιρός την ημέρα του κυριακάτικου ψησίματος. Η παραδοσιακή και πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού, τα Μερομήνια, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για το τι να περιμένουμε.

Μερομήνια 2024: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, ο Μάιος θα μας θυμίζει το καλοκαίρι και θα είναι πιο ευχάριστος σε σύγκριση με άλλα έτη, αν και θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Μερομήνια: Τι δείχνουν

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.

Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας.

22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πως διαβάζουμε τα Μερομήνια;

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ