«Η τροφή επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός μας», λέει η Dr. Michelina Cairo, ογκολόγος στο Memorial Hermann. «Τα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό μας τα στοιχεία που χρειάζεται για να αποκαταστήσει βλάβες και να είναι πιο ανθεκτικός». Οι όροι “δίαιτα” και “υγιεινή διατροφή” μπορεί να ακούγονται δυσάρεστοι για πολλούς, καθώς συχνά συνδέονται με άνοστα και ανεπαρκή γεύματα. Η Dr. Cairo δεν συμφωνεί με αυτό. «Πιστεύω πραγματικά ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε για να τρώτε υγιεινά», λέει η ειδικός.
Ως πολυάσχολη ογκολόγος, η Dr. Cairo επικεντρώνεται συνεχώς στους ασθενείς της και έχει βαρύ φόρτο εργασίας. Ωστόσο, βρίσκει χρόνο για ένα πρωινό που την αφήνει ικανοποιημένη τόσο γευστικά όσο και διατροφικά. Μπορεί ακόμη και να τη βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Δείτε τι τρώει τακτικά μια ογκολόγος για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να βελτιώσει τη συνολική της υγεία.
Η Dr. Cairo λατρεύει τη βρώμη. Στο παρελθόν δεν την προτιμούσε, αλλά τώρα αποτελεί συστατικό της διατροφής της. «Δεν ήμουν ποτέ λάτρης της βρώμης όταν ήμουν μικρή κυρίως επειδή ήταν συσκευασμένη, δεν είχε ωραία υφή ούτε αρκετή ζάχαρη», παραδέχεται η Dr. Cairo. «Τώρα, όμως, έχω πάντα πλιγούρι βρώμης στο ντουλάπι μου».
Μισό φλιτζάνι με βρώμη δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, αλλά έχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό τη διαφοροποιεί από τις έτοιμα, συσκευασμένα προϊόντα βρώμης με γεύσεις. Ένα πακέτο βρώμης με κανέλα μπορεί να έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά περιέχει επίσης 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.
Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 έδειξε ότι υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που συνδέουν την πρόσθετη ζάχαρη με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Δεν είναι μόνο τι δεν περιέχει η βρώμη, αλλά και το τι περιέχει. «Το πλιγούρι βρώμης φτιάχνεται από δημητριακά ολικής αλέσεως που θερμαίνονται μόνο με νερό», λέει η Dr. Cairo για την αγαπημένη της βρώμη. «Από διατροφική άποψη, είναι γεμάτη ενέργεια και δεν έχει υποστεί επεξεργασία».
Ενώ μια μετα-ανάλυση του 2020 έδειξε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου καρκίνου είναι ασαφής, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μελέτες διαπίστωσαν σταθερά πως η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition το 2023 έδειξε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Αυτό το εύρημα υποστηρίζει έρευνα του 2018, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι συγγραφείς ζητούν περισσότερη έρευνα για τους λόγους αυτής της σύνδεσης, όπως το ρόλο των πρόσθετων τροφίμων και της διατροφικής σύνθεσης.
Άλλοι λόγοι για τους οποίους μία ογκολόγος λατρεύει τη βρώμη
Είναι σημαντικό να προσέχετε την διατροφή σας για να προστατεύσετε την υγεία σας. Ωστόσο, η Dr. Cairo αγαπά τη βρώμη για περισσότερους λόγους από τις ευεργετικές της ιδιότητες, όπως η μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Ας είμαστε ρεαλιστές: Η Dr. Cairo, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, έχει έναν έντονο τρόπο ζωής. Η βρώμη αποτελεί σύμμαχο σ’ αυτό το κομμάτι. «Η βρώμη είναι γρήγορη στην προετοιμασία. Μπορώ να βάλω μισό φλιτζάνι βρώμη σε ένα μπολ με μπαχαρικά και το νερό μου, να τη ζεστάνω στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά και να προσθέσω φρέσκα φρούτα. Και έτοιμο».
Η παρασκευή του γεύματος με βρώμη το βράδυ μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη επιλογή. «Η παρασκευή της βρώμης το βράδυ είναι η ιδανική λύση για γρήγορο και νόστιμο πρωινό», λέει η Dr. Cairo. «Δεν παίρνω πάντα τις καλύτερες αποφάσεις όταν είμαι πιεσμένη και δεν έχω χρόνο. Ένα υγιεινό, έτοιμο πρωινό που ικανοποιεί τη λιγούρα μου για γλυκό με φρούτα και ίσως λίγο μέλι ή γάλα βρώμης με βοηθά να διατηρήσω τη διατροφή μου στην καθημερινότητα».
Η ποικιλία είναι «το αλάτι της ζωής», έτσι δεν είναι; Όμως, το να τρώμε συνεχώς το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει βαρετό. Η βρώμη είναι σαν ένας άδειος καμβάς. «Η βρώμη είναι διαθέσιμη για ατελείωτους συνδυασμούς. Μπορώ να προσθέσω όποιες γεύσεις επιθυμώ και να χρησιμοποιήσω όποια φρέσκα φρούτα έχω διαθέσιμα. Άλλες φορές, λαχταρώ την παραδοσιακή βρώμη με μπανάνα και φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη», λέει η ειδικός.
Ακόμα δεν σας δελεάζει η ιδέα να τρώτε βρώμη τακτικά; Κατανοητό. «Τα αυγά είναι ένα εξαιρετικό βασικό πιάτο για πρωινό και μπορούν να παρασκευαστούν σε πολλές παραλλαγές», προσθέτει η Dr. Cairo. «Με σάλτσα και τυλιγμένα σε μια τορτίγια καλαμποκιού ή σερβιρισμένα με αβοκάντο σε τοστ, τα αυγά αποτελούν νικητές για μια υψηλή σε πρωτεΐνη επιλογή στην αρχή της ημέρας που σας κρατάει γεμάτους ενέργεια».
Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό: 3 κορυφαίες συμβουλές
Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη
Προτιμήστε ολόκληρα τρόφιμα με φυτικές ίνες
Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα
Ένα υγιεινό πρωινό είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε χρόνο να ετοιμάσετε κάτι θρεπτικό το πρωί.
Ακολουθήστε αυτές τις 3 κορυφαίες συμβουλές για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με το δεξί:
Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη
Μελέτες δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Επομένως, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε στο πρωινό σας (και σε όλα τα γεύματα). Τα δημητριακά ή τα αρτοσκευάσματα πρωινού σε κουτί δεν είναι τόσο υγιεινά όσο δείχνει η συσκευασία τους. Φυσικά, μπορεί να λατρέψετε τη γεύση τους, κάτι που είναι κατανοητό, σύμφωνα με την Dr. Cairo. Ωστόσο, προτείνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να συντονιστείτε με τις ανάγκες σας.
Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε κάτι γρήγορο, εύκολο, γεμάτο ζάχαρη και επεξεργασμένο, απλά κάντε μια παύση καθώς τρώτε και αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τη γεύση, προτείνει η Dr. Cairo. Τι γεύσεις διακρίνετε; Σας αρέσει η γεύση; Ποια είναι η υφή; Είναι ευχάριστη στον ουρανίσκο; Πώς νιώθετε μετά; Διαρκεί η ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα; Νιώθετε χορτάτοι; Το ένστικτό σας θα σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Μπορείτε να ικανοποιήσετε αυτές τις επιθυμίες με άλλους τρόπους, όπως με ολόκληρα φρούτα αν λαχταράτε κάτι γλυκό.
Προτιμήστε ολόκληρα τρόφιμα με φυτικές ίνες
Τα φυσικά τρόφιμα είναι συνήθως λιγότερο επεξεργασμένα και περιέχουν λιγότερη ζάχαρη. Όσο για τις φυτικές ίνες; Είναι ένα βασικό συστατικό για να κρατήσετε το στομάχι σας χορτάτο. «Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι σαν σκούπα που απομακρύνει τη φλεγμονή από το έντερό σας», λέει η Dr. Cairo. «Η φύση φρόντισε να συνδυάσει τις φυτικές ίνες με τα γλυκά φρούτα. Ήξερε τι έκανε».
Κάντε ένα πρόγραμμα και ελέγξτε τις μερίδες στα γεύματα σας
Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού – ακόμα και της βρώμης – μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία (με τους κινδύνους για την υγεία που τη συνοδεύουν αν συμβαίνει συχνά, καθώς και δυσφορία στο πεπτικό σύστημα ακόμα και αν συμβεί μία φορά). Ο έλεγχος των μερίδων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε όλα αυτά.
«Ο έλεγχος των μερίδων είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί όταν επιλέγετε και ετοιμάζετε το γεύμα σας από την προηγούμενη ημέρα», εξηγεί η Dr. Cairo. «Όλοι παίρνουμε πολλές αποφάσεις όλη μέρα και απλά δεν έχουμε ενέργεια όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού».