η-έλλειψη-αυτής-της-ορμόνης-μπορεί-να-π-35969

Η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να προκαλεί κόπωση, άγχος και “θολή” σκέψη

Η χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες μπορεί να έχει όλες αυτές τις συνέπειες στον οργανισμό – και πολλές ακόμη.

Παρά τη φήμη της ως αντρική ορμόνη, η τεστοστερόνη βρίσκεται στον οργανισμό και των δύο φύλων και παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Είναι επίσης πολύ σημαντική σε εμάς τις γυναίκες, δυστυχώς όμως η παραγωγή της τεστοστερόνης στις γυναίκες μειώνεται κατά 50% ανάμεσα στις ηλικίες 20 και 40 ετών, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, θολή σκέψη, άγχος και απώλεια της ερωτικής διάθεσης.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Η εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Όπως μάλιστα σημειώνει η ολιστική γυναικολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Hormone Balance Bible, Shawn Tassone, το χρόνιο στρες μπορεί να μεγιστοποιήσει την έλλειψη, καθώς τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης εμποδίζουν την παραγωγή της τεστοστερόνης.

Πώς θα ξέρεις εάν έχεις χαμηλή τεστοστερόνη

Μια απλή εξέταση αίματος που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός μπορεί να σου δώσει την απάντηση. Ο γιατρός σου θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα καθώς ακόμη και εάν οι τιμές της ορμόνης βρίσκονται στα χαμηλά φυσιολογικά μπορεί και πάλι να προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό σου.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις την παραγωγή τεστοστερόνης

Αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D αυξάνει κατά 48% τα επίπεδα της τεστοστερόνης στις γυναίκες, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου κρόκους αυγού, τόνο και ενισχυμένα γαλακτοκομικά ή ροφήματα καρπών.

Αύξησε την πρόσληψη ψευδαργύρου

Πρόσθεσε επίσης στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ο οποίος επίσης υποστηρίζει την παραγωγή τεστοστερόνης. Τα οστρακοειδή, το βιολογικής εκτροφής μοσχαρίσιο κρέας, τα ρεβίθια, τα κάσιους και τα μανιτάρια είναι πλούσια στο σημαντικό αυτό μέταλλο.

Προσπάθησε να περιορίσεις το άγχος

Ο έλεγχος του άγχους μπορεί να βελτιστοποιήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Τεχνικές διαλογισμού και αναπνοών καθώς και πρακτικές όπως η γιόγκα ή όποια φυσική δραστηριότητα σε βοηθά να εκτονώνεσαι μπορούν να βοηθήσουν.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ