συναγερμoς-και-στην-αθήνα-για-κοριούς-έ-36783

Συναγερμoς και στην Αθήνα για κοριούς: Έκλεισε πτέρυγα γνωστού ξενοδοχείου

Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, καθώς πέραν του ότι οι κοριοί ταξιδεύουν με τους τουρίστες, φαίνεται πως έχουν παρατηρηθεί ήδη αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Μιλώντας στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, αναφέρει:

«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό. Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο με τέτοιο πρόβλημα. Έχουν εισχωρήσει στα στρώματα και είναι κόστος να αλλάξεις στρώμα σε ένα δωμάτιο».

Κοριοί: Τα 4 σημάδια που πρέπει να προσέξετε στο σπίτι

Πρόκειται για κοκκινοκαφέ έντομα που είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά όχι τόσο μικρά ώστε να μην φαίνονται με γυμνό μάτι.

Το Cimex lectularius, είναι το είδος εντόμου που είναι κοινώς γνωστό ως κοριοί. Οι κοριοί ήταν σχετικά συνηθισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πληθυσμοί τους μειώθηκαν στις ΗΠΑ μετά από αυτό το διάστημα, αλλά υπήρξε μια αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανώς λόγω των λιγότερο αποτελεσματικών εντομοκτόνων και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών.

«Θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητοι, γι’ αυτό και αποσύρονται στις πιο βαθιές, πιο σκοτεινές ρωγμές στο σπίτι και στο διαμέρισμά σας», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι κοριοί τρέφονται με αίμα και προτιμούν τους ανθρώπους, αν και θα καταφύγουν σε κατοικίδια και τρωκτικά αν χρειαστεί. Είναι απίστευτα ανθεκτικοί. Μπορούν να περάσουν μήνες (ή ακόμα και ένα χρόνο ή περισσότερο σε ψυχρές θερμοκρασίες) χωρίς τροφή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απαλλαγή τους.

Συνήθως, όμως, χρειάζεται να τρέφονται κάθε 5 με 10 ημέρες. Τα ζωύφια συνήθως τρέφονται για περίπου 3 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια υποχωρούν πίσω στην κρυψώνα τους.

Άλλα έντομα, όπως οι κατσαρίδες, αποτελούν ένδειξη κακών συνθηκών διαβίωσης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους κοριούς και το να έχετε κοριούς δεν σημαίνει ότι εσείς ή ο χώρος σας δεν είναι καθαρός.

Οι κοριοί μπορούν να κρύβονται στα πιο καθαρά σπίτια, στα ξενοδοχεία υψηλότερης ποιότητας, καθώς και στα μέσα μεταφοράς που παίρνετε συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, τρένων και αυτοκινήτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοριούς μέχρι να δουν ένα δάγκωμα. Το δάγκωμα συμβαίνει συνήθως όταν ένα άτομο κοιμάται, πολλές φορές περίπου μία ώρα πριν την αυγή. Είναι ανώδυνο, επομένως το άτομο που δαγκώνεται πιθανότατα δεν θα αισθανθεί απολύτως τίποτα.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η παρουσία κοριών δεν συνδέεται με τις συνθήκες υγιεινής του χώρου μας. Τα συγκεκριμένα έντομα δεν κάνουν διακρίσεις όσον αφορά την καθαριότητα καθώς μεταφέρονται με τα ρούχα, τις βαλίτσες κλπ και είναι ικανά να εγκατασταθούν οπουδήποτε. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο αν συναντήσουμε κοριούς ακόμη και στους πιο πολυτελείς χώρους.

Οι κοριοί μπορούν να βρεθούν παντού όπου γίνεται μεταφορά επίπλων, ρούχων και αποσκευών ή συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως σε σπίτια, κινηματογράφους, μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και στα καλύτερα ξενοδοχεία!

Στην Ελλάδα παλαιότερα οι κοριοί αποτελούσαν αρκετά συχνά πρόβλημα σε φυλακές στρατώνες και ιδρύματα. Τα τελευταία 2-3 χρονιά παρατηρείται μια έξαρση των κοριών σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα. Το πιο συνηθισμένο είδος κοριού που ευδοκιμεί στη χώρα μας είναι το Cimex Lectarius.

Ποια είναι τα σημάδια εμφάνισης κοριών στο χώρο μας;

Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια. Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.

Επειδή οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε πτυχώσεις ή γωνίες επίπλων δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά και συνήθως εντοπίζονται από τα τσιμπήματα τους στους ανθρώπους ή στα κατοικίδια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που μπορούμε να εντοπίσουμε.

Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πιο αναλυτική επιθεώρηση του χώρου μπορεί να μας οδηγήσει και σε άλλες αποδείξεις ύπαρξης κοριών στο χώρο μας. Ακόμη και σε μια ελαφριά προσβολή, μπορούμε να διακρίνουμε:

Ζωντανούς κοριούς: Οι ζωντανοί κοριοί είναι πολύ πιθανό να κάθονται ήσυχα (ακίνητοι) στο εσωτερικό μίας ρωγμής ή σχισμής. Οι πρόσφατα εκκολαπτόμενοι κοριοί έχουν μπεζ χρώμα και είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν καθώς ακόμα δεν έχουν καταναλώσει αίμα. Οι κοριοί που έχουν τσιμπήσει κάποιον άνθρωπο είναι πιο σκουρόχρωμοι και είναι πιο εύκολα αντιληπτοί. Καθώς ωριμάζουν, οι κοριοί αποκτούν πιο σκούρο χρώμα και είναι πιο εύκολο να διακριθούν.

Νεκρούς κοριούς: Οι νεκροί κοριοί εντοπίζονται κυρίως μέσα ή κοντά στη φωλιά τους και συνήθως το σώμα τους είναι αποκομμένο από τα πόδια και τις κεραίες τους.

Εκδύματα κοριών: Οι νύμφες των κοριών καθώς αναπτύσσονται και αλλάζουν νυμφικά στάδια αφήνουν εκδύματα που είναι το περίβλημα – κάλυμμα του εξωσκελετού τους. Η παρουσία εκδυμάτων μαρτυρά την παρουσία κοριών.

Αυγά Κοριών: Έχουν μήκος μόλις 1 mm και έχουν λευκό χρώμα. Είναι πιο εύκολα ορατά σε σκούρο φόντο ή λείες επιφάνειες. Τα θηλυκά έχουν την τάση να αφήνουν τα αυγά τους κοντά στη φωλιά τους. Το σύμπλεγμα των αυγών είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι υπάρχει ένα γονιμοποιημένο θηλυκό σε κοντινή απόσταση. Τα αυγά πολλές φορές βρίσκονται σε κρυφά σημεία και δεν γίνονται εύκολα ορατά από εμάς.

Σημεία που θα πρέπει να ελέγχουμε για συγκεντρώσεις κοριών και αυγών τους είναι:

• Στρώμα κρεβατιού

• Κεφαλάρι και τάβλα κρεβατιού

• Πίνακες

• Σοβατεπί

• Πρίζες

• Σημεία ανάπαυσης όπως καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες

• Κομοδίνα και και συρτάρια

• Επιτραπέζιες λάμπες

• Κάτω από τηλεοράσεις και γενικά κάτω από συσκευές

• Ταβάνι και πίσω από γύψινα

• Πλαίσια παραθύρων και πόρτας

• Κουρτινόξυλα και κουρτίνες

• Μοκέτες και χαλιά

• Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες

• Παιδικά παιχνίδια

Τσίμπημα κοριού – αντιμετώπιση

Στο τσίμπημα κοριού οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν ερεθισμό, πληγές ή φαγούρα. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα των κοριών και πως μπορούν να προληφθούν; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μείωσης των πιθανοτήτων για τσιμπήματα από κοριούς, ενώ οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν καλή υγιεινή και αντιισταμινικά.

Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα. Αν και είναι ανησυχούν τη δημόσια υγεία, οι δεν είναι γνωστό ότι οι κοριοί μεταδίδουν ασθένειες μέσω των τσιμπημάτων τους. Οι κοριοί χρησιμοποιούν μια μικρή δομή που μοιάζει με σωλήνα και ονομάζεται «προβοσκίς» για να τρυπήσει το δέρμα και να πιει το αίμα ενός ατόμου. Τα παράσιτα αυτά είναι πιο ενεργά όταν οι άνθρωποι κοιμούνται, κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί.

Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς έχει αντιμετωπίσει προσωπικά μια προσβολή από κοριούς ή γνωρίζει κάποιον που έχει αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ