τι-θα-συμβεί-στο-σώμα-σου-αν-τρως-κάθε-μ-26489

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα καρπούζι

Καρπούζι: Όλα τα οφέλη από την καθημερινή του κατανάλωση

Το καλοκαίρι όλοι έχουμε ένα καρπούζι στο ψυγείο για να μας δροσίζει. Ωστόσο λίγοι ξέρουν πως η καθημερινή του κατανάλωση κρύβει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας.Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία οργάνων, η παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και η εγρήγορση είναι μερικές μόνο από τις σωματικές διαδικασίες που βασίζονται στην επαρκή ενυδάτωση.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει να δώσετε στο σώμα σας το νερό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Το καρπούζι περιέχει 92% νερό, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την καθημερινή πρόσληψη νερού.

Σας παρέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C. Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικά , όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, λυκοπένιο και κουκουρβιτακίνη Ε.

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας εάν συσσωρευτούν στο σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Αρκετές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου και της κουκουρβιτακίνης Ε, έχουν πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις. Αν και τα αποτελέσματα είναι μεικτά, ωστόσο η πρόσληψη λυκοπενίου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Το λυκοπένιο πιστεύεται ότι δρα μειώνοντας τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF), μιας ορμόνης που προάγει την κυτταρική διαίρεση. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος σχηματίζεται όταν η κυτταρική διαίρεση γίνεται ανεξέλεγκτη.

Επιπλέον, η κουκουρβιτακίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του όγκου προάγοντας την αυτοφαγία των καρκινικών κυττάρων. Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας αφαιρεί τα κατεστραμμένα κύτταρα. Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω ανθρώπινη έρευνα.

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα καρπούζι

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Άλλες υγιεινές για την καρδιά βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, το κάλιο και τις βιταμίνες Α, Β6 και C .

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή είναι η βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που έφαγαν καρπούζι σε σκόνη ανέπτυξαν λιγότερο οξειδωτικό στρες και χαμηλότερα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εκφυλισης της ωχράς κηλιδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι ένα κοινό πρόβλημα των ματιών που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένους. Ο ρόλος του λυκοπενίου ως αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αναστολή της AMD, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη.

Τα υπόλοιπα οφέλη που έχει το καρπούζι

Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος

Οι βιταμίνες Α και C, που βρίσκονται στο καρπούζι, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C – είτε όταν καταναλώνεται, είτε όταν εφαρμόζεται τοπικά – βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και τα μαλλιά σας δυνατά.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C από τρόφιμα και/ή συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ρυτίδες και ξηρό δέρμα.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος. Λάβετε υπόψη ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους ειδικά για το καρπούζι.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών , οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ το νερό μετακινεί τα απόβλητα μέσω του πεπτικού σας συστήματος πιο αποτελεσματικά.

Μια έρευνα σε 4.561 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλή πρόσληψη υγρών και χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, μπορεί να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο φρούτο που μας ξεδιψάει και το απολαμβάνουμε στη ζέστη του καλοκαιριού. Και δεν έχετε να χάσετε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα, εάν το προσθέσετε στην καθημερινότητά σας τώρα το καλοκαίρι.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ