διαμαντής-μασούτης-το-ξεκίνημα-από-τη-3408

Διαμαντής Μασούτης: Το ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη, τα χρόνια ως πωλητής της ΤΡΥΛΕΤ, τα 42 χρόνια ανάπτυξης και το βραβείο καλύτερου εργοδότη

Διαμαντής Μασούτης: Ο άνδρας που  ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια, ως αυτοδημιούργητος και πλέον διοικεί μία αυτοκρατορία

Ο Διαμαντής Μασούτης είναι ο άνδρας που πριν από περίπου 40 χρόνια κατάφαρε να ιδρύσει το πρώτο σούπερ μάρκετ της ομώνυμης αλυσίδας στην Θεσσαλονίκη. Από τότε ο επιχειρηματίας έχει καταφέρει να ιδρύσει μία αυτοκρατορία επεκτείνοντας την δραστηριότητα της σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ξεκίνησε πριν από 42 ακριβώς χρόνια, όταν ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής της εταιρείας, Διαμαντής Μασούτης, εγκαινίασε το 1976 το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Κ. Κρυστάλλη, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και στις “οικογενειακές” σχέσεις.

Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων Σούπερ Μάρκετ στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ, με την εξαγορά της εταιρείας Προμηθευτική με 56 καταστήματα στην Αττική και στην Άνδρο, επεκτείνεται τάχιστα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά λειτουργεί 309 Super Markets και 22 Cash & Carry (χονδρικής), κατανεμημένα σε διάφορα αστικά κέντρα και μη. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και 3 πρατήρια βενζίνης.

Αργότερα στο δυναμικό της επιχείρησης Μασούτη προστέθηκαν και τα παιδιά της οικογένειας, Ζαφειρία και Γιάννης Μασούτης, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξή της. Σήμερα, η αλυσίδα διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποτελεί τον leader της αγοράς, ενώ εκτείνεται από τον Έβρο ως την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο.

Διατηρεί σημαντική θέση στο χώρο του λιανικού εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αλυσίδες της αγοράς. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι σήμερα ο Γιάννης Μασούτης.

Ακόμη, αναφέρεται στην εικόνα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά, τις τάσεις που παρατηρούνται, ενώ αναλύει τη στρατηγική της Μασούτης για τις προσφορές, την ιδιωτική ετικέτα, την ΕΚΕ και το ανθρώπινο δυναμικό.

Το 2015 ήταν θετικό, καθώς ο τζίρος της Μασούτης άγγιξε τα 751.660 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν σε 27.333 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα 23.164 εκατ. ευρώ του 2014. Τα ΕΒΙΤDA κινήθηκαν στα 49.300 εκατ. ευρώ (41.827 εκατ. ευρώ το 2014), ενώ κατορθώσαμε να μειώσουμε το δανεισμό μας κατά 13,69%.

Όπως το 2015, έτσι και το 2016 η εταιρεία εστιάζει στη μείωση των λειτουργικών της εξόδων και την ελαχιστοποίηση των ήδη μειωμένων δανεισμών, για καλύτερα αποτελέσματα EBITDA και ΕΒΙΤ. Στόχος είναι να κινηθούν τα EBITDA πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Διαμαντής Μασούτης: Οι διακρίσεις της εταιρείας του

Έμπνευση για τους εργαζομένους αποτελεί η ίδια η ιστορία του Διαμαντή Μασούτη, του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας. Ξεκίνησε από πωλητής της ΤΡΥΛΕΤ και αγόρασε με δανεικά το πρώτο του φορτηγό, για να μπει στο χονδρεμπόριο και να φτάσει σήμερα να δημιουργήσει τη Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., με πάνω από 8.000 υπαλλήλους.

Η εταιρεία δείχνει σε συνεχή βάση την αναγνώρισή της στους εργαζομένους και το ανθρώπινο πρόσωπό της, ενισχύοντας τη δέσμευση και την αίσθηση της φροντίδας. Ενδεικτικά: Γιος εργαζομένης η οποία απεβίωσε προσλήφθηκε στην εταιρεία προκειμένου να διατηρηθεί το οικογενειακό εισόδημα, στέλεχος της εταιρείας με πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα έπαιρνε κανονικά την αμοιβή του για δύο χρόνια, ενώ απουσίαζε από την εργασία του.

Στις εγκαταστάσεις των κεντρικών γραφείων δημιουργήθηκε ένας χώρος-μουσείο, ο οποίος φιλοξενεί ιστορικά και αναμνηστικά αντικείμενα από το ξεκίνημα της εταιρείας έως σήμερα (π.χ., η πρώτη σακούλα Μασούτη, το πρώτο πενηντάρικο που εισπράχθηκε, φωτογραφίες, παλιός ετικετογράφος-πιστολάκι τιμών, κ.λπ.).

Η εταιρεία με ανοιχτή πρόσκληση κάλεσε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν σε casting για το περσινό διαφημιστικό spot της εταιρείας, να γίνουν έμπρακτα πρεσβευτές της και να αναπτύξουν το ταλέντο τους!

Η εταιρεία βραβεύει όσους εργαζομένους κλείνουν 15 και 30 χρόνια προσφοράς με ρολόι χειρός. Την προηγούμενη χρονιά, 170 εργαζόμενοι τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στην εταιρεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετέχουν ενεργά στη μηνιαία διανομή της βοήθειας προς τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες στις περιοχές Αθήνας, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Φερών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ιωαννίνων.

Διαμαντής Μασούτης: Η προσφορά της εταιρείας

Παρόλο που η τελευταία κλαδική σύμβαση εργασίας προέβλεπε μείωση μισθών 6,5% , η εταιρεία δεν μείωσε μισθούς σε κανέναν εργαζόμενο, ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με υψηλότερους μισθούς συγκριτικά με αυτά που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το 2019 η εταιρεία επένδυσε 260.000 ευρώ σε δράσεις εκπαίδευσης των εργαζομένων της. Ενδεικτικά χρηματοδότησε: Τη συμμετοχή σε ιδιωτικό κολέγιο, για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργαζομένων των κεντρικών γραφείων, MSc in Management, logistics and supply chain management για εργαζόμενο του κέντρου αποθήκευσης και διανομής, την απόκτηση της πιστοποίησης SHRM για άτομα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα πληροφορικής.

Ποιος ήταν και πώς ξεκίνησε ο Διαμαντής Μασούτης

Ο Διαμαντής Μασούτης με ένα απολυτήριο δημοτικού δημιούργησε μια επιτυχημένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Όταν έμπαινε στον χώρο του εμπορίου δεν φανταζόταν την εξέλιξη του στο χώρο και όλα εκείνα που θα κατάφερνε να δημιουργήσει. Το μοναδικό του εφόδιο ήταν ένα απολυτήριο του δημοτικού. Δεν σπούδασε σε κάποιο πανεπιστήμιο, δεν φοίτησε καν στο γυμνάσιο. Ο Διαμαντής Μασούτης, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, κατάφερε να δημιουργήσει μια πετυχημένη επιχείρηση μόνο με το πείσμα του και την πολύ δουλειά.

Οι γονείς του Διαμαντή Μασούτη ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Το 1920, η οικογένεια Μασούτη βρίσκεται στο χωριό Όσσα, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά της οικογένειας . Ο Διαμαντής Μασούτης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε το 1941, όταν ήδη η οικογένεια έχει μετακομίσει σε ένα άλλο χωριό της Θεσσαλονίκης, το Άδενδρο. Από μικρός θα ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες. Πηγαίνει στα χωράφια αλλά και στο βουνό για να βοσκήσει τα πρόβατα. Η δύσκολη καθημερινότητα του θα τον αναγκάσει να παρατήσει το σχολείο. Έτσι το μόνο πτυχίο που θα έχει στα χέρια του είναι το …απολυτήριο του δημοτικού.

Διαμαντής Μασούτης: Η πρόσληψη ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ

Από το χωριό Άδενδρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε , θα φύγει σε ηλικία 23 χρόνων. Προορισμός του η Θεσσαλονίκη όπου και θα αναζητήσει μια καλύτερη μοίρα. Το 1965, προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Τα χρήματα που παίρνει ως μισθό θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει άλλους πόρους για να επιβιώσει. Έτσι αποδέχεται την πρόταση της εταιρείας να δουλέψει, για τα επόμενα δυο χρόνια, ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα οικονομικά του όμως είναι πολύ περιορισμένα και έτσι αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από συγγενείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα δανείζεται 55.000 δραχμές από συγγενικά του πρόσωπα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δημιουργεί μία αποθήκη και ξεκινάει το χονδρεμπόριο. Αυτή ήταν η αρχή για την δημιουργία μιας επιχείρησης που θα γινόταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Διαμαντής Μασούτης: Η ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ

Ο Διαμαντής Μασούτης ξεκινά να προμηθεύεται εμπορεύματα επί πιστώσει και τα διοχετεύει σε μαγαζιά του λιανικού εμπορίου. Ο τζίρος της επιχείρησης του αρχίζει να ανεβαίνει. Έτσι το 1976 αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει το πρώτο σούπερ μάρκετ Μασούτης, στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μαγαζί αυτό αποτέλεσε το πρώτο θεμέλιο λίθο για την αλυσίδα που θα δημιουργούσε στη συνέχεια.

Όπως όμως που είχε δηλώσει πολλές φορές και δεν είχε ποτέ ξεχάσει ήταν από πού ξεκίνησε. Εκείνο που είχε τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις του είναι οι καλές σχέσεις που πρέπει να έχει ο έμπορος με τους προμηθευτές έχοντας πει: «Πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και να είσαι κοντά στους εργαζόμενους, να αισθάνεσαι ότι είσαι ένας από αυτούς, να τους κάνεις να νιώθουν ασφάλεια», έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

Ο Διαμαντής Μασούτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για την μη κατοχή πτυχίου: «Στην εποχή μου ήταν πιο εύκολο για κάποιον να πετύχει χωρίς πτυχίο. Τότε οι σχέσεις στην αγορά βασίζονταν στην εμπιστοσύνη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο. Δεν μπορείς να αφήσεις ανοιχτούς λογαριασμούς. Δεν αρκεί η ειλικρίνεια. Δεν αρκεί απλά η διάθεση. Χρειάζονται και οι σπουδές».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ