είμαστε-η-ελλάδα-που-ξεχνάει-χρειάστ-46122

«Είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει, χρειάστηκα να πάω σε ψυχολόγο»: Συγκλονίζει ο 18χρονος ήρωας φοιτητής που έσωσε ζωές

Ο 18χρονος φοιτητής Άγγελος Τσιαμούρας είχε πάει στην Πάτρα για το τριήμερο του καρναβαλιού και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη με τη μοιραία αμαξοστοιχία. Ο ίδιος ήταν ένας από τους ανθρώπους που διασώθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων, και με αυτοθυσία βοήθησε για να σωθούν όσοι περισσότεροι μπορούσε.

Ο Άγγελος βρισκόταν στο βαγόνι 6 την ώρα της σύγκρουσης. Όπως ανέφερε ο νεαρός:

«για εμένα ήταν σαν ταινία, δεν κατάλαβα πολλά. Μόλις ξεκίνησαν τα πρώτα ουρλιαχτά, οι φωνές, λίγο οι μυρωδιές, τότε ήξερα ότι πρέπει κάτι οπωσδήποτε να κάνω. Ήταν τρομερά ανησυχητικό, κάποιες εικόνες εύχομαι να μην τις δει ποτέ κανείς. Ήταν κάτι απάνθρωπο».

Ο Ιεραπετρίτης φοιτητής Άγγελος Τσιαμούρας φιλοξενήθηκε στο τοπικό μέσο «ΚΡΗΤΗ ΤV» και στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» με τον Λευτέρη Συμβουλάκη και μίλησε για τη μοιραία βραδιά, όσα έζησε, για το τηλεφώνημα της ΠΤΔ, αλλά και για το πώς αισθάνεται.

Άγγελος Τσιαμούρας: «Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει»

«Ενωμένοι τουλάχιστον να κάνουμε κάτι για αυτήν τη χώρα. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει» σημείωσε ο νεαρός φοιτητής συγκλονίζοντας με τα λόγια του ότι έχει χάσει πολλά κομμάτια του εαυτού του από εκείνη την ημέρα.

«Ήρθα για πολύ λίγο στην Κρήτη. Έχω ανέβει, γιατί υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα πάω στη Λάρισα να δω τα παιδιά. Τα «αδέλφια» μου στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Να τους ευχηθώ. Να κάνω την προσευχή μου. Γενικώς, να δω τα παιδιά αυτά που, εκείνη τη μέρα, βρεθήκαμε με άλλο τρόπο» είπε στο ξεκίνημα της εκπομπής της περασμένης Πέμπτης.

Πρόκειται μάλιστα, όπως είπε ο νεαρός, για άτομα που, μέχρι τη στιγμή της τραγωδίας, του ήταν εντελώς άγνωστα.

Άγγελος Τσιαμούρας: Δείτε το βίντεο με όλα όσα είπε

Το τηλεφώνημα από την ΠτΔ στον Άγγελο Τσιαμούρα

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη, ως προς το γεγονός ότι επικοινώνησε μαζί του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο ίδιος απάντησε ως εξής:

«Ναι, πράγματι. Ήθελε να δει τι κάνω. Και μετά απλά πήγε στο επόμενο παιδί» σημείωσε με νόημα ο Άγγελος Τσιαμούρας.

Όπως συνέχισε, επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα εντελώς τυπικού ενδιαφέροντος.

«Εντελώς τυπικού. Και δεν θεωρώ καν ενδιαφέροντος. Απλά, για να δείξει ότι πήρε τηλέφωνο».

Όσο για το αν γίνονται ενέργειες από το κράτος απέναντι στους επιβάτες που διασώθηκαν και που ίσως έχουν ανάγκη, ο Άγγελος απάντησε:

«Δεν θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Και γενικώς, με τα παιδιά, που έχω μιλήσει, στα νοσοκομεία, δεν έχει υπάρξει καμία βοήθεια. Δεν έχουν πάρει κανένα τηλέφωνο να ενδιαφερθούν για το τι κάνουμε, πώς είμαστε. Αν είμαστε καλά. Δεν με ρώτησαν καν πώς θα κατέβω Κρήτη. Τίποτε δεν υπήρχε σε βοήθεια!».

Για τα πρώτα δευτερόλεπτα της σύγκρουσης των δύο τρένων, ο Άγγελος Τσιαμούρας, θυμάται και περιγράφει:

«Εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα σχεδόν. Δηλαδή, μέχρι να δω τι είχε γίνει στο βαγόνι 3, δεν είχα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί στο δικό μου βαγόνι όλα ήταν εύκολα. Δηλαδή, δεν είχε γίνει κάτι σοβαρό. Μόνο μία γυναίκα ηλικιωμένη είχε χτυπήσει στο φρύδι της και τη βγάλαμε αμέσως. Μέχρι να πάω στο βαγόνι 3 δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμη τι γίνεται».

Άγγελος Τσιαμούρας: «Βλέπω ακόμη εφιάλτες»

Όσο για την ψυχολογική επίδραση αυτών των γεγονότων για τον ίδιο, η απάντηση του ήταν «σίγουρα. Ακόμα και τώρα βλέπω εφιάλτες. Τις τρεις πρώτες μέρες δεν κοιμήθηκα. Είμαι μείον 6 κιλά από ό,τι ήμουνα. Γενικώς, είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Έχω πάει σε ψυχολόγο. Δηλαδή, ξέρω ότι χρειάζομαι βοήθεια. Το ξέρω».

Μάλιστα, ο Άγγελος δεν χαρακτηρίζει απλά ως «φίλους» όλους αυτούς τους συνανθρώπους που μπόρεσε να βοηθήσει και ο ίδιος να βγουν από τα συντρίμμια. Τους χαρακτηρίζει «οικογένεια».

«Το «φίλοι» είναι πολύ μικρή η λέξη μπροστά σε αυτό που με έχει δέσει συναισθηματικά μαζί τους. Δηλαδή, τους θεωρώ όντως αδέλφια μου. Η αλήθεια είναι ότι το υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι αυτά τα παιδιά θα τα δω. Θα δώσω όλη μου τη δύναμη που έχω αυτήν τη στιγμή. Γιατί μέρα με τη μέρα εγώ παίρνω δύναμη από αυτούς. Έτσι, εφόσον κι εγώ παίρνω δύναμη από αυτούς, το ίδιο θέλω να τους δώσω πίσω».

Όσο για το ενδεχόμενο ο ίδιος να προσφύγει νομικά κατά των υπευθύνων, ο νεαρός απάντησε:

«Εγώ ακόμα δεν ξέρω τι θα κάνω νομικά. Είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Αλλά ότι θα τους κάνω να πληρώσουν για το έγκλημα που κάνανε. Θα κάνω ό,τι καλύτερο δυνατό μπορώ, ώστε να δείξω και στον κόσμο, ότι αυτό ήταν ένα έγκλημα. Δεν ήταν ένα λάθος. Και ότι επιτέλους ενωμένοι, να κάνουμε κάτι γι’ αυτή τη χώρα. Να αλλάξουν λίγο τα «μυαλά» αυτής της χώρας, γιατί δεν θα πάμε καθόλου μπροστά. Και πάντα θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει».

Μάλιστα, στο ερώτημα αν θα επιστρέψει σύντομα στις σπουδές του και στην καθημερινότητα του, ο ίδιος είπε δυστυχώς, ότι δεν ξέρει αν θα καταφέρει ποτέ μετά από όλο αυτό που έζησε να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.

«Έχω χάσει πολλά κομμάτια του εαυτού μου από εκείνη τη μέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μου» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «όλος ο κόσμος μέσα από αυτό επιτέλους να ενωθεί και να κάνουμε κάτι που ριζικά θα αλλάξει τα πάντα».

Οι αναρτήσεις του Άγγελου Τσιαμούρα

Το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, αυτό κάνει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, όχι ήρωες.

Εγώ αγκάλιασα τη μάνα μου και τον πατέρα μου, εγώ είμαι ζωντανός και πονάω που χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές.

Που δεν καταφέραμε να σώσουμε έναν ακόμη… έναν παραπάνω.

Μου τηλεφώνησαν μανάδες και με ρώτησαν: «Είδες το παιδί μου; ξέρεις αν είναι ζωντανό;»

Εγώ τι να πω; ποιος θα απαντήσει σε αυτούς τους γονείς;

Μια προσευχή και ένα κεράκι μπορώ να ανάψω…

θεέ μου, αγκάλιασε τους αγγέλους σου.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΊ ΉΡΩΕΣ

Παιδί 6ης δημοτικού

Δημοτικό Κομοτηνής

Απίστευτο δεν έχω λόγια με συγκίνησε για αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε σαν λαός όχι για εμάς αλλά για τους μικρούς ήρωες που μέρα με την μέρα μεγαλώνουν να τους δημιουργήσουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είναι περήφανοι!!!

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ