ο-τάσος-δούσης-απαντά-στο-αιώνιο-ερώτη-47977

Ο Τάσος Δούσης απαντά στο αιώνιο ερώτημα: Αφήνουμε πάντα φιλοδώρημα; Πόσο πρέπει να είναι;

Ο Τάσος Δούσης έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει τις περιπέτειές του, καθιστώντας τον κορυφαίο ειδικό σε ταξιδιωτικές συμβουλές. Από προορισμούς και αξιοθέατα, μέχρι διαμονή και γαστρονομία, προσφέρει πολύτιμα tips που διευκολύνουν κάθε ταξίδι. Μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, ενημερώνει και καθοδηγεί καθημερινά για όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τα ταξίδια και τον κόσμο.

Πρόσφατα, στον λογαριασμό του στο TikTok, δημοσίευσε ένα βίντεο με τους “χρυσούς” κανόνες για να αναγνωρίσετε εάν ένα εστιατόριο είναι καλό πριν καν δοκιμάσετε το φαγητό του. Τώρα επιστρέφει με ένα νέο σχετικό θέμα: Φιλοδώρημα ή tip; Πρέπει να αφήνουμε ή όχι; Ποιο είναι το «σωστό»;

Έχει επισκεφτεί τόσα πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που είναι αδύνατο να θυμηθεί πόσα. Και σε αυτά έχει γευτεί, έχει δει και έχει μάθει πολλά τόσο για τις κουζίνες του κόσμου, για τη λειτουργία των εστιατορίων αλλά και όλα τα “do” και “don’t”. Το φιλοδώρημα ή tip όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε είναι μεγάλη υπόθεση που “σηκώνει” κουβέντα. Μετά την όλη επαφή με τον κλάδο, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, έχω καταλήξει τι ισχύει για αυτό το θέμα, ποιο είναι το «σωστό» κατά τη γνώμη μου.

Σκέφτηκε λοιπόν να σας μεταφέρει την εκτίμησή του περί του θέματος γιατί πιστεύει ότι σε κάποιους μπορεί να φανεί χρήσιμη!

Τάσος Δούσης: Αφήνουμε ή δεν αφήνουμε λοιπόν tips;

Συγκεκριμένα λέει ο ίδιος ο Τάσος Δούσης:

Το φιλοδώρημα είναι μια μεγάλη ιστορία… Αφήνουμε ή δεν αφήνουμε; Και που αφήνουμε, γιατί, και πάει λέγοντας. Να διευκρινίσω αρχικά, ότι το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό. Το αφήνουμε ως επιβράβευση και ένα “ευχαριστώ” για την υπηρεσία που μας προσφέρουν και συνήθως σε εστιατόρια, καφετέριες, πάρκινγκ, βενζινάδικα, κομμωτήρια, σε εργαζόμενους δηλαδή που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλή μισθολογική κλίμακα.

Να σας πω, πως ξεκίνησε η ιστορία του φιλοδωρήματος: Στη Γαλλία τον 19ο αιώνα από τα καπηλειά. Μαγαζιά παρακμιακά που σέρβιραν κακό φαγητό και κακό κρασί. Σε αυτά πολλοί θαμώνες έδιναν το λεγόμενο “μπουρμπουάρ” που στην κυριολεξία σημαίνει “για να πιεις κάτι” προκειμένου να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερο φαγητό και κρασί.

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Για τους ίδιους λόγους στην ουσία εξακολουθούμε και αφήνουμε φιλοδώρημα, να εξυπηρετηθούμε καλύτερα ή και να ευχαριστήσουμε για την εξυπηρέτησή μας – εκτός αυτού που ανέφερα παραπάνω να ενισχύσουμε ανθρώπους που αμείβονται μισθολογικά χαμηλότερα.

Πόσο πρέπει να είναι το φιλοδώρημα;

Φυσικά το φιλοδώρημα ισχύει σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη το ποσό του φιλοδωρήματος είναι από 5% μέχρι 10% επί του λογαριασμού ενώ στην Αμερική αυτό αλλάζει και ανεβαίνει πολύ παραπάνω, από 15% μέχρι και 25%. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές πόλεις στην Ευρώπη, θα το γνωρίζετε αν έχετε επισκεφτεί κάποιες, που συμπεριλαμβάνουν στον λογαριασμό το φιλοδώρημα και αναγράφεται η λέξη σέρβις δίπλα στο ποσό. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς δεν αφήνουμε επιπλέον.

Αφήνουμε πάντα φιλοδώρημα;

Όχι, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση και την υπηρεσία δεν αφήνουμε. Προσωπικά αν με ρωτάτε, αφήνω πάντα. Είναι πολύ σπάνιες οι φορές που δεν έχω αφήσει και υπάρχει κάποιος λόγος.

Συνοψίζοντας, αυτό που έχω να πώ είναι ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση του εργαζόμενου, το φιλοδώρημα είναι ο πιο σαφής τρόπος να πεις ευχαριστώ για την εξυπηρέτησή σου και τρίτον και πιο σημαντικό, επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν αφήνουν φιλοδώρημα ειδικά στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι ξεχωρίζουν και εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τους πελάτες που αφήνουν, και την επόμενη φορά σίγουρα θα σας εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα, θα βρείτε το τραπέζι που θέλετε κ.ο.κ. Οπότε αν το καλοσκεφτεί κανείς, το φιλοδώρημα δεν το αφήνουμε μόνο για τον εργαζόμενο αλλά και για εμάς!

@tasosdousis1 Φιλοδώρημα! Αφήνετε?Γιατι οχι? Ποιο ειναι το σωστο ποσο? Γραψτε στα σχόλια την γνώμη σας #fy #tasosdousis #traveltiktok #traveltips #tips ♬ πρωτότυπος ήχος – Tasos Dousis

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ