σωτήρης-μουστάκας-το-πλαστό-διαβατήρ-3247

Σωτήρης Μουστάκας: Το πλαστό διαβατήριο, η φυλακή στα 15, η ευκαιρία στο Χόλιγουντ και ο άδοξος θάνατος

Σωτήρης Μουστάκας: Ολόκληρη η ιστορία της ζωής του μεγάλου ηθοποιού από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και την απόλτη καταξίωση στον ελληνικό κινηματογράφο

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο 1940 στη Λεμεσό της Κύπρου και έχει μείνει στη συνείδηση όλων μας ως ένας από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς. Άλλωστε είχε βραβευτεί για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση. Ήταν το νεότερο παιδί από τα υπόλοιπα 6 αδέρφια του. Στα 15 του συνελήφθη καθώς συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ μοιράζοντας φυλλάδια και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για 7 μήνες. Αφού αποφυλακίστηκε, μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει ηθοποιός.

Το 1954 πήγε να παρακολουθήσει μία παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Αφού τελείωσε η παράσταση, πλησίασε τον Σταυρίδη, τον μιμήθηκε και του τράβηξε την προσοχή. Του είπε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και θέλει να πάει στην Αθήνα.

Αφού πήγε στην Αθήνα, εργάστηκε αρχικά ως σερβιτόρος ωστόσο με προτροπή του Νίκου Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Βέβαια χρειάστηκε να ξαναδώσει δεύτερη φορά για να τις περάσει. Έπειτα γνώρισε την Μαρία Μπονέλου την οποία και παντρεύτηκε το 1973 και απέκτησαν την κόρη τους, Αλεξία Μουστάκα, ηθοποιό και σοπράνο.

Σωτήρης Μουστάκας: Οι συμμετοχές του σε κινηματογράφο και θέατρο

Κινηματογράφος

1964: Αλέξης Ζορμπάς

1966: Φίφης ο ακτύπητος & Να ζη κανείς ή να μη ζη; κά.

1967: Καλώς ήλθε το δολλάριο & Άδικη κατάρα κά.

1969: Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα

1970: Ένα αστείο κορίτσι

1974: Ένας νομοταγής πολίτης

1980: Καθένας με την τρέλα του

1982: Εγώ και το πουλί μου

1983: Το ψώνιο & Μήτσος ο ρεζίλης

1984: Και αυτός το βιολί του

1985: Ο ροζ γάτος

2007: Ελ Γκρέκο

Θέατρο

1966: Ραντεβού στις κάλπες

1969: Πράμα που σαλεύει: Ησαΐα χόρευε

1973: Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός

1975: Τσάτσοι-Μπάτσοι-Κώτσοι

1991: Ελλάς το καφενείο σου

1993: Πίτσες μπλε

2005: Τα Παπατσουνάμια

Σωτήρης Μουστάκας: Ποια είναι τα βραβεία που κατέκτησε

Το 1994 απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης «Τα Παναθήναια» για την ερμηνεία του στον Άμλετ. Δύο χρόνια μετά, το 1996, πήρε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ενώ το 2003, πήρε το βραβείο ερμηνείας ελληνικού έργου Κάρολος Κουν για τη συνολική προσφορά του στην επιθεώρηση.

Σωτήρης Μουστάκας: Η αγνωστη ιστορία και η πρόταση με άρωμα… Χόλιγουντ

Ο γνωστός ηθοποιός είχε δεχτεί πρόταση από την εταιρεία Fox για να παίξει μαζί με τον ηθοποιό Μάικλ Κέιν. Ωστόσο αρνήθηκε καθώς θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Ο ηθοποιός λάτρευε το κυνήγι και το ψάρεμα. Μαζί με εκείνον και τη γυναίκα του, πήγαινε επίσης η κόρη τους και ο καλός τους φίλος Γιάννης Βογιατζής. Ο αγαπημένος του προορισμός ήταν η Τζιά.

Σωτήρης Μουστάκας: Τα τελευταία χρόνια της ζωής του και η μάχη του με τον καρκίνο

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Ιουνίου 2007 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια μία πρόβας και τελικά υπέστη λοίμωξη του αναπνευστικού.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ