Νίκος Σταυρίδης: Λίγα λόγια για τον διάσημο ηθοποιό του παλιού κινηματόγραφου
Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο Νίκος Σταυρίδης είχε ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα στην ζωή. Από τα χρόνια της φτώχειας και της εξαθλίωσης μέχρι την πρώτη θεατρική αποτυχία που τον οδήγησε στα άκρα, αυτές είναι οι άγνωστες πτυχές από την ζωή του Έλληνα ηθοποιού.
Γεννήθηκε στο Βαθύ Σάμου το 1910 και πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1987. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 με την συμμετοχή του οπερέτες, επιθεωρήσεις και βαριετέ. Είχε παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν με την 27χρονη Ντόρα Καριώτου. Η γυναίκα του είχε όγκο στο κεφάλι. Πήγαν στην Αγγλία για να εγχειριστεί, ωστόσο πέθανε μετά την αγχείριση. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την ηθοποιό Ξένη Δράμαλη.
Η καριέρα του Νίκου Σταυρίδη στο θέατρο και τον κινηματογράφο
Θέατρο
Από την δεκαετία του 1940 ξεκίνησε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και έπαιζε δίπλα σε δημοφιλείς ηθοποιούς. Για παράδειγμα με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα, τη Μαρίκα Νέζερ και την Καίτη Μπελίντα. Καθώς και με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Σοφία Βέμπο και τον Κώστα Χατζηχρήστο.
Κινηματογράφος
- 1950: Έλα στο θείο
- 1953: Η ωραία των Αθηνών
- 1958: Γερακίνα & Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
- 1959: Δουλειές με φούντες & Ανθισμένη αμυγδαλιά
- 1960: Τα κίτρινα γάντια & Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα
- 1961: Διαβόλου κάλτσα & Φτωχαδάκια και λεφτάδες
- 1962: Κορόιδο γαμπρέ & Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης
- 1963: Τρίτη και 13 & Επτά μέρες ψέματα
- 1964: Ο λαγοπόδαρος & Εξωτικές βιταμίνες
- 1969: Ο θαυματοποιός
- 1970: Οι τέσσερις άσσοι
- 1972: Ο άνθρωπος ρολόι & Ο θείος μου ο Ιπποκράτης
Τα φτωχικά χρόνια του Νίκου Σταυρίδη και η εργασία στο γυμνάσιο
Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του πριν το θέατρο. Σύμφωνα με τον ίδιο «Φαίνεται ότι τα πρώτα χρόνια με είχε λησμονήσει η τύχη μου. Έτσι αναγκάσθηκα να παλέψω σκληρά για να συντηρηθώ. Υπέφερα τρομαχτικά μαρτύρια ως που να βρω το δρόμο μου και να ζήσω».
Μάλιστα η πρώτη του δουλειά ήταν στο Γυμνάσιο που εργάστηκε ως μηχανικός στον τοπικό κινηματογράφο «Ηραίον». Εκεί, τύλιγε τα φιλμ, έβαζε σε λειτουργία τη μηχανή και όταν έβρισκε ελεύθερο χρόνο διάβαζε τα μαθήματά του. Έφυγε από τη Σάμο όταν αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και πήγε στην Αθήνα να βρει την τύχη του. Ωστόσο δεν τύγχανε αποδοχής καθώς δεν ενδιαφερόταν κανείς για ένα Σαμιώτη που είναι εκτός του Σωματείου.
Το αποτυχημένο πολιτικό ρουσφέτι του Νίκου Σταυρίδη
Επισκέφθηκε τον Σαμιώτη πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Στρατιωτικών. Εκείνος τον παρέπεμψε στον διευθυντή των Γενικών Αποθηκών Στρατού λέγοντάς του «αυτός θα σε τακτοποιήσει». Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως νόμιζε και κατέληξε να ταιριάζει τις αρβύλες σε ζευγάρια και να τις βάζει στα ράφια για μόλις 22 δραχμές! Όχι απλά δεν του έφταναν τα χρήματα για να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά ούτε για να φάει.
Ωστόσο μία μέρα πήρε το θάρρος, μπήκε στο Θέατρο Θησείου και βλέποντας τον Αυλωνίτη του είπε «Εγώ τραγουδάω. Μπορώ να παίξω στο θέατρο;». Τραγούδησε το «Ταγκό των ρόδων» και εξέπληξε με την ερμηνεία του, οπότε τον προσέλαβαν. Τα πρώτα χρόνια, μετά από μία θεατρική αποτυχία σκέφτηκε να αυτοκτονήσει πέφτωντας από την Ακρόπολη. Ευτυχώς τον έσωσε το γεγονός ότι ήταν μεθυσμένος.