διαστημική-βίλα-στην-κρήτη-η-κατοικ-8046

«Διαστημική» βίλα στην Κρήτη: Η κατοικία που «ακροβατεί» πάνω στα βράχια, είναι χτισμένη μέσα στη γη και το εσωτερικό της εντυπωσιάζει

Διαστημική βίλα: Η πέτρινη κατοικία Casa Katana μοιάζει σαν μια χαραγματιά στην άγονη γη του Κρητικού Νότου

Ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος είναι ο Έλληνας αρχιτέκτονας που τράβηξε την προσοχή του Design Boom με το project του και παραχώρησε μία συνέντευξη στο iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Μάνο Λειβαδάρο. Ο αρχιτέκτονας κατάφερε να δημιουργήσει μία φουτουριστική- «διαστημική» βίλα στην Κρήτη, που μοιάζει σαν ένα γαλάζιο μάτι με ξύλινο φρύδι.

Αναλυτικότερα, η πέτρινη βίλα Casa Katana μοιάζει σαν μια χαραγματιά στην άγονη γη του Κρητικού Νότου. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταθόπουλο του KRAK. architects, αυτή η τεθλασμένη εξοχική κατοικία που θα χτιστεί σε μια απόμερη πλαγιά με μαγευτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος, είναι σαν διαστημικός σταθμός σε κάποια άγονη έκταση ενός μακρινού πλανήτη, όπως ο Άρης.

Η βασική ιδέα για τον σχεδιασμό της ήταν η ιδιαίτερη μορφολογία του οικοπέδου και τα χαρακτηριστικά του τόπου όπου θα οικοδομηθεί. Η αντίθεση των άγριων βράχων με το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου που απλώνεται μπροστά της, ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που έπρεπε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν. Έτσι ο αρχιτέκτονας οραματίστηκε την κατοικία σαν μια σχισμή στον βράχο, χαραγμένη από ένα ιαπωνικό ξίφος Katana – στο οποίο άλλωστε το οίκημα χρωστά και το όνομά του.

Διαστημική βίλα: Η σκέψη πίσω από την κατασκευή της

Το κύριο μέλημα του αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργήσει ένα έργο που δεν θα διαταράσσει την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος είναι η κατοικία, όταν ολοκληρωθεί, να ενσωματωθεί πλήρως στο τοπίο, αφήνοντας ανέγγιχτη την φυσική ομορφιά του οικοπέδου.

Για να το καταφέρει αυτό ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος δημιούργησε, μετά από πολλά σκίτσα, μια απαλή τεθλασμένη γραμμή, σαν να την έχει σχεδιάσει ένα λεπτό πινέλο υδατογραφίας, η οποία, όμως, ήταν αιχμηρή αιχμηρή σαν να την έκοψε η λεπίδα ενός ξίφους.

Πώς κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί από το σκίτσο στη γη; Με την κατασκευή μιας πλάκας-λεπίδας από σκυρόδεμα πάνω στην οποία -σαν ραχοκοκαλιά- θα αναπτύσσονται όλα τα δομικά στοιχεία της κατοικίας, είναι η απάντηση.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα minimal αεροδυναμικό κτίσμα, εντελώς φουτουριστικό, που θα συνομιλεί με το τοπίο: θα είναι ανοιχτό στο γαλάζιο, ενταγμένο τόσο στη γη που θα είναι λες και αναδύθηκε μέσα από τα σπλάχνα της και αιχμηρό σαν τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η υπόσκαφη φουτουριστική κατοικία θα χτιστεί μέσα σε μια πλαγιά που βλέπει στο Λιβυκό πέλαγος.

«Η Casa Katana», όπως εξηγεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας «προκειμένου να παρουσιάζει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά είναι υπόσκαφη και μελετημένη προσεκτικά σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τον προσανατολισμό και την κίνηση του ηλιακού φωτός. Το φυσικό φως και ο αέρας φιλτράρονται προσεκτικά προσφέροντας ευεξία και μια φυσική αίσθηση στους κατοίκους. Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται ένα έγχρωμο μείγμα σκυροδέματος που αποτελείται από τοπικά αδρανή. Η επιφάνειά του είναι παρόμοια με την παλέτα του τοπίου και την υφή των βράχων παρέχοντας ταυτόχρονα ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη συντήρηση. Το σκυρόδεμα παρέχει, επίσης, μια μονολιθική αισθητική στο κτήριο δίνοντας μια σπηλαιώδη αίσθηση στον κάτοικο».

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταθόπουλο, ρίζα της κατοικίας είναι η αρχαία ελληνική μυθολογία: «Η Casa Katana αποτελεί ένα καταφύγιο μέσα στο τοπίο καμωμένο από τους μύθους και το χώμα της κρητικής γης, θαρρείς φτιαγμένο για να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος όπου οι χαράξεις των κινήσεων, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, σε οδηγούν στα ενδότερα και από εκεί πάλι πίσω στο φως του Λιβυκού πελάγους».

INFO:

Τίτλος έργου: Casa Katana, Τυπολογία: Εξοχική κατοικία, Τοποθεσία: Κρήτη – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη: konstantinos stathopoulos | KRAK. architects, Υπεύθυνος μελέτης: Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Κατασκευή – Ανάπτυξη έργου: Tetraktys, Κείμενο παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

Δείτε εικόνες από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της διαστημικής βίλας στην Κρήτη

Η υπόσκαφη φουτουριστική κατοικία θα χτιστεί μέσα σε μια πλαγιά που βλέπει στο Λιβυκό πέλαγος – Φωτορεαλιστική μακέτα: konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ