σε-περίπτωση-που-συναντήσετε-φίδι-βήμ-21319

Σε περίπτωση που συναντήσετε φίδι: Βήμα – βήμα οι οδηγίες για το τι να κάνετε αν το δείτε στο σπίτι ή στην αυλή σας

Φίδι: Τι να κάνετε άμα έρθετε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση

Τα περιστατικά με την εμφάνιση φιδιών πληθαίνουν ακόμα και στις μεγάλες πόλεις έτσι οι παρακάτω οδηγίες θα φανούν χρήσιμες ακόμα και όσοι μένουν στα αστικά κέντρα. Ωστόσο είναι συνηθισμένο στην εξοχή να συναντήσετε ένα φίδι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι θα πρέπει να κάνετε όμως άμα έχετε αυτή την μοιραία συνάντηση;

Η απομάκρυνση από τη ζωή σε φυσικά περιβάλλοντα έχει κάνει πιο έντονες τις φοβίες μας για πολλά πλάσματα, με τα φίδια να βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας.

Ένα φίδι στον κήπο ή στο σπίτι δεν είναι πραγματικό πρόβλημα καθώς δεν πρόκειται να κάνει κάποια ζημιά. Αντίθετα αν η παρουσία του είναι μακροχρόνια σημαίνει ότι βρίσκει κάποια τροφή, δηλαδή συνήθως μας απαλλάσσει από ποντίκια.

Μοναδική ίσως εξαίρεση είναι να έχουμε κάποιο είδος οχιάς, κάτι πολύ σπάνιο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως γράφει το physiodifis.eu, αν συναντήσουμε ένα φίδι στο σπίτι ή τον κήπο μας, και αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το σκοτώσουμε.

Οι οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε ένα φίδι

Πριν από οτιδήποτε άλλο αφομοιώνουμε την βασική αρχή: Δεν το σκοτώνουμε, δεν το τραυματίζουμε.

vΔεν κάνουμε τίποτα. Συνήθως είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση. Ένα φίδι δεν έχει κανέναν λόγο να μείνει σε έναν χώρο χωρίς τροφή και θα φύγει μόνο του αρκεί να βρει ανοικτό το πέρασμα από το οποίο μπήκε. Αν βέβαια υπάρχει τροφή -όπως ποντίκια- μέσα στο σπίτι, τότε φίδι δεν είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα.

Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι.

Απομακρύνουμε παιδιά, κατοικίδια ζώα και ανθρώπους που φοβούνται.

Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οχιά, χρησιμοποιούμε γάντια και ειδικά εργαλεία αν υπάρχουν για να το χειριστούμε.

Το τοποθετούμε σε ειδική υφασμάτινη σακούλα ή μαξιλαροθήκη ή πλαστικό δοχείο με οπές.

Το μεταφέρουμε σε απόσταση από την κατοικία που βρέθηκε, εάν ανήκει στην πανίδα της περιοχής.

Αν δεν αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι για να κάνουμε τα παραπάνω, τότε χρησιμοποιούμε μια σκούπα για να το κατευθύνουμε προς την έξοδο. Δεν χρειάζονται βίαιες κινήσεις και προσέχουμε μην το τραυματίσουμε.

Αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη απευθυνόμαστε σε επίσημο φορέα που δραστηριοποιείται σε θέματα ερπετών (όπως Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Μ.Γ.Φ.Ι.). Σε αστικές περιοχές μπορούμε να απευθυνθούμε και στην Πυροσβεστική.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ