ξεκίνησαν-οι-εκλογές-2023-ανοιχτές-οι-κάλ-10650

Ξεκίνησαν οι εκλογές 2023: Ανοιχτές οι κάλπες στην Αυστραλία – Πως ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού

Εκλογές 2023: Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία με τους Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία

Πρεμιέρα για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 έκαναν οι Έλληνες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, άνοιξαν οι κάλπες στο Σίδνεϋ στις 07:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία.

Στις 07:00 τοπική ώρα Σύδνεϋ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), άνοιξαν οι κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες που κατοικούν στην Αυστραλία.

  • ΠΟΛΗ – ΕΔΡΑ. ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΔΝΕΥ
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: 1
  • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ και ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γενικό Προξενείο Σύδνεϋ Level 2/219-223 Castlereagh Street Sydney NSW 2000
  • ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ: Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Σίδνεϋ καθώς και οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Βρισβάνης και Καμπέρρας

Πως ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού για τις εκλογές 2023

Σήμερα, Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνεται πως οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Επίσης, εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών εξωτερικού.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 07:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Τέλος, ενημερώνει ότι για την περαιτέρω ενημέρωση και τη διευκόλυνση των εκλογέων, οι οικείες ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές θα γνωστοποιήσουν, έως τις 14 Μαΐου 2023, όπως προβλέπεται, με κάθε πρόσφορο μέσο, το Πρόγραμμα Εκλογής με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας που ανακηρύχθηκαν από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, καθώς και τον αναλυτικό πίνακα των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού με τις διευθύνσεις των καταστημάτων ψηφοφορίας

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ