Βασικές γνώσεις για φρέσκο ψάρι θα πρέπει όλοι να έχουμε, ειδικά εάν είμαστε λάτρεις της μεσογειακής διατροφής, προκειμένου στις εξόδους μας να μην μας σερβίρουν ότι περισσεύει.
Βασικές γνώσεις για φρέσκο ψάρι: Τι να προσέξεις όταν είναι μαγειρεμένο
Tο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι φαίνεται από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκκαλό του. Επίσης, το κόκκαλο του φρέσκου ψαριού είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο. Εξαιρείται η ζαργάνα που το κόκκαλό της είναι πράσινο.
Βασικές γνώσεις για φρέσκο ψάρι: Τι να προσέξεις όταν το διαλέγεις στη βιτρίνα
Τα μάτια του φρέσκου ψαριού γυαλίζουν και είναι λαμπερά.
Τα βράχγιά του έχουν σκούρο κόκκινο ή ροζ χρώμα. Eίναι επίσης υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή σκουρόχρωμα.
Το φρέσκο ψάρι είναι εντελώς άοσμο ή μυρίζει θάλασσα. Αν όμως μυρίζει «ψαρίλα» και η μυρωδιά του είναι βαριά και ανυπόφορη, τότε έχει μείνει πολλές μέρες στο ψυγείο.
Τέλος, όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο και αν το ακουμπήσουμε στην παλάμη μας, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω.
Ένα καλό τεστ για να διαπιστώσεις τη φρεσκάδα του είναι να το πιέσεις με το δάχτυλό σου στο σώμα. Αν δεν μείνει βαθούλωμα και το κρέας του είναι ελαστικό και επανέλθει γρήγορα, τότε είναι ολόφρεσκο.
Βεβαίως λάβε υπόψη, ότι ο πάγος, στον οποίο διατηρούν τα ψάρια οι ιχθυοπώλες και οι μαγαζάτορες, βοηθάει στο να παραμένει η σάρκα τους κρουστή.;
Βασικές γνώσεις για φρέσκο ψάρι: Τι να προσέξεις αν το καθαρίσεις μόνος σου στο σπίτι
Tο φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια που κολλάνε στο δέρμα του, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται.
Σημείωσε, όμως, ότι το φρέσκο ψάρι μπορεί να ψηθεί και με τα λέπια του στη σχάρα. Oι ναυτικοί το ψήνουν έτσι στα κάρβουνα, γιατί λένε ότι “τα λέπια τα τρώει η φωτιά”.