μοναστηριακή-συνταγή-για-φανουρόπιτ-31564

Μοναστηριακή συνταγή για φανουρόπιτα: Τα 9 υλικά για την παρασκευή της πίτας του Αγίου Φανουρίου

Φανουρόπιτα: Η συνταγή από μοναστήρι για την προσφορά στον Άγιο

Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές παραδόσεις στην Ελλάδα είναι η παρασκευή της πίτας του Αγίου Φανουρίου. Πρόκειται για μια πολύ γευστική πίτα που παρασκευάζεται πολύ εύκολα.

Ο Άγιος Φανούριος βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων και προσώπων και ως εκ τούτου θεωρείται ότι προστατεύει τους αγνοούμενους ενώ συνδέεται πολύ και με τις πνευματικές αναζητήσεις. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, οι πιστοί παρασκευάζουν νηστίσιμη πίτα στην μνήμη του Αγίου (σσ. την φανουρόπιτα), η οποία και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Η συνταγή για φανουρόπιτα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μοναστηριακή φανουρόπιτα είναι:

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι κανέλλα

1 μπέικιν

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό

3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα

ελάχιστη σόδα

ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού

1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)

1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μιξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ