Για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε από την θέση του και άρχισε να μετακινείται. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την επιβίωση εκατομμυρίων ζωντανών οργανισμών.
Το παγόβουνο A23a, όπως έχει ονομαστεί, έχει μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά πολύ γρήγορα “εγκαταστάθηκε” στην θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.
Ωστόσο, αυτή την φορά, οι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα χάρη στην βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει επηρεάσει, ασφαλώς, την αποκόλληση του παγόβουνου, όμως οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα επιμέρους αίτια αυτής της εξέλιξης παραμένουν άγνωστα και πρέπει να μελετηθούν εις βάθος.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες στο BBC, o μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους. Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.
Το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus κατέγραψε τις κινήσεις του Α23a:
📣 Double-whammy iceberg news this morning:
1️⃣ The largest iceberg, A23a, is on the move!
Here's its journey out of the Weddell Sea after being grounded on the sea floor after calving in August 1986.
Copernicus Sentinel-1 imagery, Google Earth Engine 👇 pic.twitter.com/KseKTD1Wrg
— British Antarctic Survey 🐧 (@BAS_News) November 24, 2023