έρχεται-τριπλό-market-pass-ποιοι-οι-δικαιούχοι-4182

Έρχεται τριπλό Market Pass: Ποιοι οι δικαιούχοι της τριπλής ενίσχυσης και ποια η ημερομηνία καταβολής

 Market Pass: Η ημερομηνία καταβολής για την τριπλή ενίσχυση

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία καταβολή του τριπλού Market Pass το οποίο θα καταβληθεί για τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, μαζί. Η πληρωμή θα γίνει τη Τετάρτη 3 Μαΐου στους δικαιούχους της τριπλής οικονομικής ενίσχυσης.

Επισημαίνεται πως το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα σχετικά παραδείγματα:

 • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (32 ευρώ  x 6 μήνες)
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (32 ευρώ  x 6 μήνες)
 • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (42ευρώ  x 6 μήνες)
 • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (62 ευρώ x 6 μήνες).

Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

 • Σούπερ μάρκετ,
 • Κρεοπωλεία,
 • Παντοπωλεία,
 • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής,
 • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,
 • αρτοποιεία,
 • καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.

Έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και Market Pass

Οι δικαιούχοι που επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα πάρουν την ενίσχυση ως εξής:

 • στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
 • στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
 • στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Α. Οι διευκρινίσεις για τη δαπάνη του ποσού 

Διευκρινίζεται δε πως για να λάβει κανείς την ενίσχυση του επόμενου μήνα δεν χρειάζεται να έχει ξοδέψει μέρος ή το σύνολο του ποσού που πιστώθηκε στην κάρτα του. Η ενίσχυση καταβάλλεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη και το ύψος προηγούμενων δαπανών. Επίσης επισημαίνεται πως αν δεν ξοδέψει κανείς  το σύνολο του ποσού που πιστώθηκε στην κάρτα  του μέχρι το τέλος του μήνα δεν το χάνει. Αλλά το αδιάθετο ποσό κάθε μήνα παραμένει μέσα στην κάρτα μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Β.Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών(Web/Virtual POS). Ηψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Αυγούστου 2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος.

Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε  αλλαγές

Οι δικαιούχοι του Market Pass μπορούν μέχρι τις 2 Μαΐου 2023  να τροποποιήσουν (να διορθώσουν ή να αλλάξουν) στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα). Διευκρινίζεται πως δεν μπορούν να αναιρέσουν  την αρχική τους επιλογή μεταξύ ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ