έρχονται-6-μέτρα-για-τη-φοροδιαφυγή-αγο-27825

Έρχονται 6 μέτρα για τη φοροδιαφυγή: Αγορές με μετρητά μόνο μέχρι 200 ευρώ

Κωστής Χατζηδάκης: Τα νέα μέτρα για την φοροδιαφυγή

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως η φοροδιαφυγή είναι το προσωπικό του στοίχημα. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξετάζει τις ακόλουθες παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η υποχρεωτική διαβίβαση στοιχείων στο MyData όχι μόνο για συναλλαγές με τους πελάτες αλλά και με τους προμηθευτές. Σήμερα είναι υποχρεωτική η χρήση του μόνο ως προς τους πελάτες, αφήνοντας παράθυρο φοροδιαφυγής βάσει των εξόδων που δηλώνονται. Στο εξής θα αναγνωρίζονται ως έξοδα μόνο όσα δηλώνονται στο MyData. O κ. Χατζηδάκης είπε στη Βουλή, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για τη μη διαβίβαση στοιχείων, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αύξηση των ελέγχων, και μάλιστα με αυτοματοποιημένο τρόπο, με χρήση μεθόδων ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να επιλέγονται οι πλέον «επικίνδυνες» για φοροδιαφυγή ομάδες. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είπε πρόσφατα ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, μετά την έκταση που πήρε η είδηση ότι 6 στους 10 φορολογουμένους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο κ. Χατζηδάκης έχει μιλήσει για διπλασιασμό των ελέγχων, οι οποίοι –σημειωτέον– μειώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επέκταση των POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και διασύνδεσή τους, βεβαίως, με τις ταμειακές μηχανές. Το τελευταίο είναι ένα σίριαλ με συνεχείς παρατάσεις και η νέα προθεσμία για τις αρχές του 2024 αποτελεί στοίχημα.

Υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων ηλεκτρονικά, μέσω τραπεζών.

Κωστής Χατζηδάκης: Φορολόγηση στα Airbnb σαν τα ξενοδοχεία

Φορολόγηση των κατοικιών που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του Airbnb με βάση τη φορολογική κλίμακα των νομικών προσώπων, όπως, δηλαδή, ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Αυτό θα εφαρμοστεί για όσους ενοικιάζουν πάνω από έναν αριθμό κατοικιών, π.χ. πάνω από τρία διαμερίσματα. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για επαγγελματική δραστηριότητα και ως τέτοια θα έπρεπε να φορολογείται.

Εξετάζεται και η αυστηροποίηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, που είναι το σημερινό όριο χρήσης μετρητών. Το ισχύον πρόστιμο είναι 100 ευρώ και δεν θεωρείται σημαντικό αντικίνητρο. Ως επόμενο βήμα εξετάζεται και η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 στα 200 ευρώ, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο αν κάτι τέτοιο θα γίνει δεκτό από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι θα ακυρωθεί στην ουσία η χρήση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Οι υποστηρικτές του μέτρου στην κυβέρνηση, πάντως, επικαλούνται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 29/1/2021 (υποθέσεις C-422/19 και C-423/19), σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στη δυνατότητα πληρωμής με μετρητά για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το στοίχημα της φοροδιαφυγής, όπως το θέτει ο κ. Χατζηδάκης, είναι διπλό. Υπηρετεί αφενός τον στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου της εξασφάλισης «δημοσιονομικού χώρου» για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις ή και μέτρα στήριξης των αδυνάμων. Γι’ αυτό άλλωστε και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προβλέπεται σταδιακά από το 2025 έως το 2027, αφού προχωρήσουν τα σχέδια για τη φοροδιαφυγή, που ελπίζεται να έχουν αποδώσει έως τότε 447 εκατ. ευρώ, που είναι τα σημερινά έσοδα από το τέλος. Κάτι που μένει να φανεί.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ