παρολίγον-νέα-σύγκρουση-τρένων-έξω-απ-46934

Παρολίγον νέα σύγκρουση τρένων έξω από τη Θεσσαλονίκη 16 μήνες μετά τα Τέμπη

Δεκαέξι μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, παραλίγο νέα τραγωδία έξω από τη Θεσσαλονίκη: Η αποκάλυψη της εφημερίδας των Συντακτών για τα συστήματα ασφαλείας που συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Η απάντηση του ΟΣΕ.

Ακόμη ένα περιστατικό παραλίγο σύγκρουσης τρένων έξω από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», παραθέτοντας τηλεγράφημα που έστειλε η Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, δύο ημέρες αργότερα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ένα ιντερσίτι και μια εμπορική αμαξοστοιχία θα συγκρούονταν εάν η δεύτερη δεν προέβαινε σε «ακαριαία πέδη» στον πολυσύχναστο κόμβο ΤΧ1.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό κόμβο της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στους χώρους διαλογής των εμπορευμάτων που μεταφέρονται με τρένο. Είναι επίσης ο σταθμός στον οποίο θα μετέβαινε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την 1/3/2023, αν την προηγουμένη δεν είχαν συμβεί τα Τέμπη, για να εγκαινιάσει, υποτίθεται… «κέντρο τηλεδιοίκησης».

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών:

«Στις 12.49, η εμπορική αμαξοστοιχία με τοπικό δρομολόγιο Αγχίαλο-Διαλογή «έλαβε εντολή από τον Σ.Σ. ΤΧΙ να υπερβεί το ερυθρό φωτόσημο εισόδου του σταθμού και να κατευθυνθεί προς τη γραμμή Θάλασσα της Διαλογής. Ωστόσο, στις 12.50, ο Σ.Σ. Σταθμός ΤΧ1 έλαβε αγγελία αναχώρησης της καθυστερημένης δρομολογιακά αμαξ. 50 (IC) από τον Σ.Σ. Σίνδου και μόλις στις 12.51 η αμαξ. 50 (IC) αιτήθηκε γραμμής από τον Σ.Σ. ΤΧ1».

Τότε «οι εν υπηρεσία σταθμάρχες του Σ.Σ. ΤΧ1 αποφάσισαν να δώσουν εντολή στάθμευσης της αμαξ. 64931 στο ελιγμόσημο του σταθμού αναιρώντας την αρχική εντολή χορήγησης γραμμής».

Εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, όλα τα παραπάνω θα γίνονταν με συντονισμένο τρόπο και δεν θα αναγκαζόταν η αμαξ. 64931 να προβεί σε ακαριαία πέδη παραβιάζοντας μάλιστα για λίγα μέτρα το ελιγμόσημα του σταθμού

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρένα βρέθηκαν πολύ κοντά αφού οι σιδηροτροχιές στις οποίες πατούν βρίσκονται σε πορείες συγκλίνουσες.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, προφανώς στο τηλεγράφημα δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ωστόσο υπήρξαν πληροφορίες πως στοο διά στημα εκείνο γίνονταν εκτεταμένες μεταφορές πυρομαχικών και πολεμικού εξοπλισμού μέσω σιδηροδρόμου, συνδεόμενες και και με τις αποστολές υλικού προς την Ουκρανία μέσω Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής που τρέχει παράλληλα με τον ποταμό Έβρο γίνεται επίσης συστηματικά μεταφορά αρμάτων μάχης με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη. Εάν, πάντως, η πλαγιομετωπική σύγκρουση δεν είχε αποφευχθεί και το εμπορικό τρένο μετέφερε όντως πολεμικό εξοπλισμό, οι συνέπειες θα ήταν τραγικές όχι μόνο για τους επιβάτες αλλά και για τις πυκνοκαποικημένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ΤΧΙ.

Η απάντηση του ΟΣΕ

Με αφορμή ένα σημερινό δημοσίευμα σε εφημερίδα περί «παρολίγον νέας φονικής σύγκρουσης τρένων» ο ΟΣΕ αναφέρει το εξής:

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να υπάρξει «Παρολίγο νέα φονική σύγκρουση» όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας καθώς δεν υπήρχε λάθος διευθέτηση στην αλλαγή και η απόσταση των 2 τρένων ήταν ασφαλής. Επομένως δεν τέθηκε ΠΟΤΕ ζήτημα σύγκρουσης τρένων.

Η τηλεδιοίκηση όντως δεν λειτουργεί στην περιοχή του ΤΧ1 λόγω ανακαίνισης των συστημάτων και αντικατάστασής τους με νέα, που υλοποιείται από την Σύμβαση 713 της ΕΡΓΟΣΕ.

Λόγω των έργων η ταχύτητα στο σύμπλεγμα ΤΧ1 είναι στα 20χλμ/ω και η διαδρομές των τρένων ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ, αλλά δεν κινούνται με Φωτοσήματα αλλά με Ελιγμοσήματα. Το ΤΧ1 καλύπτεται από 2 Σταθμάρχες και κλειδούχο.

Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία έκδοσης πορίσματος, και το περιστατικό έχει αναγγελθεί επίσημα με τηλεγράφημα από τον ΟΣΕ στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την ΡΑΣ όπως προβλέπεται από την σχετική διαδικασία.

Τέλος υπάρχουν οι συνομιλίες αλλά και οπτικό υλικό που εξετάζεται στην διαδικασία έκδοσης πορίσματος.

Επιγραμματικά, στο ΤΧ1 το IC50 πέρασε πρώτο και το εμπορικό πέρασε αρκετά λεπτά αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση για άλλη μια φορά τονίζεται η ανάγκη της πιστής εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και η τήρηση των Πρωτοκόλλων ραδιοεπικοινωνίας, όπως ορθώς τονίζεται σε σχετικές υποδείξεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της ΡΑΣ, η τήρηση του οποίου διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία των τρένων.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ