επιστήμονες-κρούουν-τον-κώδωνα-του-κι-1249

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ανησυχητική έρευνα για τη μαύρη σοκολάτα – Τι περιέχει

Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει κάδμιο και μόλυβδο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Μια νέα έρευνα από το Consumer Reports, έχει «σαρώσει» το διαδίκτυο και δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάδμιο και μόλυβδο. Πρόκειται για δύο βαρέα μέταλλα που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την μελέτη, η πλούσια γεύση της και η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση έχουν καταστήσει την μαύρη σοκολάτα ως την πλέον υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου γλυκίσματος.


Μαύρη Σοκολάτα: Ποιες είναι οι ουσίες που βλάπτουν τον οργανισμό

Σύμφωνα με τoν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Consumer Reports», ωστόσο, κάποιες μαύρες σοκολάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, συγκεκριμένα κάδμιο και μόλυβδο, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, μάλιστα, όλες περιείχαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα.

Όπως σημειώνεται στο Healthline, η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς είναι 4,1 ug/ημέρα και μόλυβδου 0,5 ug/ημέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στις 23 από τις 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.

Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας είναι περισσότερο επικίνδυνη για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά

Επειδή η έκθεση σε κάδμιο και μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα, η κατανάλωσή τους είναι περισσότερο επικίνδυνη για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου. «Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, δήλωσε ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports και επικεφαλής της μελέτης.

Εξήγησε ότι αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν, είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, πέντε από αυτά ήταν αρκετά χαμηλά στα δύο βαρέα μέταλλα.

Ο Akinleye προσθέτει: «Αυτό δείχνει ότι είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που να τους αρέσουν».

«Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν προκαλεί πρόβλημα», δήλωσε η Hunnes.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ