τραγικές-στιγμές-για-την-μικέλα-μούρτ-6507

Τραγικές στιγμές για την Μικέλα Μούρτζια: «Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής, είμαι 50 ετών, αλλά έζησα δέκα ζωές»

Μικέλα Μούρτζια: Η Ιταλίδα συγγραφέας σε μια εκ βαθέων εξομολογήση

Η εφημερίδα Corriere della Sera φιλοξένησε μια συγκλονιστική συνέντευξη από τη γνωστή Ιταλίδα συγγραφέα Μικέλα Μούρτζια. Η διάσημη συγγραφέας αναφέρθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

«Έχω καρκίνο νεφρού σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί που είπαν ότι μου μένουν λίγοι μήνες ζωής», δήλωσε η συγγραφέας, πενήντα ετών, με καταγωγή από τη Σαρδην

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα συγκλόνισε το κοινό με χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημόσια πρόσωπα, να μιλούν για δύναμη ψυχής που συγκινεί και συγχρόνως χαρακτηρίζεται από απόλυτη αξιοπρέπεια.

«Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που έχω, είναι κάτι που είμαι, είναι σύμμαχος της πολυπλοκότητάς μου, δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί. Δεν μπορώ, δεν θέλω να πολεμήσω το σώμα μου, τον εαυτό μου», υπογράμμισε η Μικέλα Μούρτζια.

Προσέθεσε, δε, ότι «επέλεξε την ανοσοθεραπεία, με βιο-φάρμακα, τα οποία δεν πλήττουν την ασθένεια, αλλά ευνοούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο».

Όπως εξήγησε η συγγραφέας, στη φάση αυτή, «δεν θα είχε νόημα να υποβληθεί σε επέμβαση, διότι υπάρχουν ήδη πολλές μεταστάσεις».

Η Μικέλα Μούρτζια για την ζωή που έχει ζήσει μέχρι τώρα

«Είμαι πενήντα ετών, αλλά έζησα δέκα ζωές. Έκανα πράγματα τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κάνει ούτε σε μια ολόκληρη ζωή. Πράγματα που δεν γνώριζα ούτε καν ότι επιθυμούσα, έχω πολύτιμες αναμνήσεις», είπε η Ιταλίδα διανοούμενη. Το μυθιστόρημά της με τίτλο Accabadora έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά σε μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη (Μέδουσα – Σέλας Εκδοτική, 2016).

H Mικέλα Μούρτζια αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, επίσης, ότι αν περιέλθει σε κατάσταση που δεν θα της επιτρέπει να επικοινωνεί με το γύρω περιβάλλον και να εκφράζει τη βούλησή της, τα αγαπημένα της πρόσωπα- όπως τους ζήτησε η ίδια- θα επιλέξουν την οδό της ευθανασίας.

«Δεν είμαι μόνη, έχω δέκα ανθρώπους κοντά μου, μια «queer οικογένεια». Αγόρασα σπίτι με δέκα κρεβάτια, για να μείνουμε όλοι μαζί και το μόνο που με στεναχώρησε είναι ότι μου αρνήθηκαν το στεγαστικό δάνειο, επειδή είμαι άρρωστη. Έκανα όλα όσα χρειάζονταν και τώρα παντρεύομαι. Με έναν άνδρα, αλλά θα μπορούσε και να είναι μια γυναίκα. Το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, για εμάς, δεν ήταν ποτέ θέμα φύλου», είπε ακόμα στην Corriere della Sera.

H συγγραφέας, η οποία ανήκει στον χώρο της αριστεράς, με πολιτική αναφορά, τέλος, πρόσθεσε ότι «ελπίζει να πεθάνει όταν η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα είναι, πλέον, πρωθυπουργός», διότι θεωρεί ότι «η κυβέρνησή της είναι φασιστική».

«Δεν τη γνώρισα προσωπικά και δεν συμμερίζομαι τις ιδέες της, αλλά θέλω να αγκαλιάσω τη Μικέλα Μούρτζια και να της πω ότι τη στηρίζουμε όλοι. Και ότι ελπίζω πραγματικά να καταφέρει να δει την ημέρα που δεν θα είμαι πλέον, πρωθυπουργός -όπως εύχεται- διότι θέλω να συνεχίσω να κάνω την δουλειά αυτή, ακόμη για πολύ καιρό. Δώσ’ του, Μικέλα», απάντησε η Μελόνι μέσα από τον λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ