στέγνωμα-ρούχων-μέσα-στο-σπίτι-οι-άγνω-7186

Στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι: Οι άγνωστοι λόγοι που δεν πρέπει να το κάνετε και οι κίνδυνοι για την υγεία

Στέγνωμα ρούχων: Ποιοι οι λόγοι που δεν πρέπει να τα στεγνώνετε μέσα στο σπίτι

Πολλοί από εσάς συνηθίζετε να στεγνώνετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όταν ο  καιρός δεν βοηθά τα βρεγμένα ρούχα να στεγνώσουν γρήγορα. Αν, λοιπόν, δεν έχετε στεγνωτήριο και συνηθίζετε να απλώνετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι, σε απλώστρες ή καλοριφέρ, αυτή η έρευνα σας αφορά και δείχνει πόσο αυτές οι συνήθειες βλάπτουν την υγεία μας.


Στέγνωμα ρούχων: Τι αναφέρει η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Mackintosh στην Σκωτία. Ανακαλύφθηκε πως το να στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι ίσως αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αποδείχθηκε πως τα σπίτια είχαν μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας στον χώρο. Μάλιστα, το 1/3 αυτής της υγρασίας αποδίδεται στο ότι τον χειμώνα και το φθινόπωρο πολλοί άνθρωποι απλώνουν τα ρούχα τους μέσα στο σπίτι τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα κλειστά παράθυρα για να αποφύγουν το κρύο και την βροχή εκτοξεύει στα ύψη την υγρασία.

Η συμβουλή των ερευνητών στους κατασκευαστές σπιτιών να φτιάχνουν ειδικούς χώρους για το άπλωμα των ρούχων.

Η μελέτη του 2012 σε 100 σπίτια της Γλασκώβης έδειξε ότι το 87% των κατοίκων απλώνει τα ρούχα του σε εσωτερικούς χώρους, όταν κάνει κρύο.

Στέγνωμα ρούχων στο σπίτι: Τι συμβαίνει με τα ακάρεα

Η επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται στον χώρο με αυτή τους την συνήθεια. Διευκρίνισε ότι από ένα και μόνο “πλυντήριο” (μία δόση πλυσίματος δηλαδή) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα.

Συνολικά το 75% των σπιτιών είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εξάπλωσης της μούχλας και του στεγνώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Η δρ Menon δήλωσε: «Οι χώροι αυτοί θα πρέπει κανονικά να έχουν ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ