Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ευρέως αποδεκτή πλέον στον κυβερνοχώρο, ώστε οι άνθρωποι μπερδεύονται πλέον με αυτήν, ειδικά όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση. Ένα μοντέλο από την Ιταλία δήλωσε ότι συχνά την κατηγορούν ως «ψεύτικη», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζει φήμη για τη δημιουργία αψογών ψηφιακών αντιγράφων ανθρώπων στο διαδίκτυο.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης», είπε η Ines Trocchia, 29 ετών, στο Jam Press. «Είναι παράνοια για μένα».
Η influencer με καταγωγή από τη Νάπολη, η οποία έχει συνεργαστεί με διάσημα ονόματα της μόδας από τον Philip Plein έως τους Dolce & Gabbana, τακτικά δημοσιεύει αψεγάδιαστες φωτογραφίες της, προσφέροντας στους πάνω από 1,6 εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram μια μοναδική εμπειρία.
Η Trocchia αναφέρει πως έχει δαπανήσει πολλά χρόνια μπροστά από την κάμερα προκειμένου να τελειοποιήσει την τέχνη της και απολαμβάνει να παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εργασίας της. Δυστυχώς, με τον αυξανόμενο αριθμό των ψηφιακών μοντέλων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στο διαδίκτυο, πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτά είναι πραγματικά ή απλά ένα ακόμα εξαιρετικά άρτιο εικονικό πρόσωπο.
«Είναι σοκαριστικό για μένα το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είμαι αληθινή», ισχυρίστηκε η Trocchia. «Δεν νομίζω ότι το προφίλ μου μοιάζει με αυτό ενός bot», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μπορείς πάντα να καταλάβεις πότε έχει χρησιμοποιηθεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, επειδή όλα έχουν την ίδια θλιβερή έκφραση σε κάθε φωτογραφία και βίντεο».
Η περίπτωσή της παρουσιάζει ίσως μια από τις παγίδες του να είναι -για να δανειστούμε τα λόγια του Μπεν Στίλερ στο «Zoolander»- «πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά πολύ άψογα ψεύτικη» στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η Trocchia βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει κορυφαίες συνεργασίες «που τη δείχνουν σε μια πασαρέλα», μεταδίδει η New York Post.
«Έχω παρατηρήσει ότι οι λογαριασμοί bot κλέβουν ακόμα και το σώμα μου και το βάζουν σε τεχνητά πρόσωπα», είπε. «Ένα από τα βίντεό μου κλάπηκε εντελώς από έναν λογαριασμό bot και είχε περισσότερες προβολές εκεί από ό,τι στο δικό μου προφίλ. Μίλησα με μερικούς από τους συναδέλφους και τους φίλους μου στον κλάδο και έχουν το ίδιο πρόβλημα», πρόσθεσε η Troccia.
Η Trocchia υποστηρίζει ότι, διαστρεβλώνοντας τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, η τεχνητή νοημοσύνη επεμβαίνει στα πρότυπα ομορφιάς, τα οποία θεωρεί ως αντίστοιχα δυσάρεστα τόσο για τη βιομηχανία του μόντελινγκ όσο και για την κοινωνία συνολικά. Μερικοί από τους λογαριασμούς AI που έχω δει είναι εντελώς αδύνατα πρότυπα», εξήγησε.
«Τα μοντέλα τείνουν να έχουν σούπερ baby face με στήθη και χαρακτηριστικά που δεν είναι ανάλογα με το σώμα τους».
Η Troccia εξέφρασε την άποψή της -ίσως με ελαφρά ειρωνικό τόνο, λαμβάνοντας υπόψη την αποστολή της- ότι είναι «τρελό» να αποσπάς προσπάθεια για ένα “απίστευτο επίπεδο τελειότητας”. Αν και αναγνωρίζει τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή της – παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για την επεξεργασία φωτογραφιών – η δημιουργία υπερανθρώπινων αναπαραστάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ μακριά από τα επιθυμητά αποτελέσματά της.
Δυστυχώς, περιπτώσεις όπως αυτή της Trocchia θα μπορούσαν να γίνουν διαδεδομένες στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο ικανή στην ψηφιακή αναπαράσταση όλων, από διαδικτυακούς φίλους μέχρι πολιτικούς.