πάγωσε-το-διαδίκτυο-καταδικάστηκε-9679

«Πάγωσε» το διαδίκτυο: Καταδικάστηκε για διαφθορά στη Γαλλιά ο Σαρκοζί, στο σπίτι του με βραχιολάκι για έναν χρόνο

Νικολά Σαρκοζί: Το Εφετείο του στέρησε επίσης τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες το όνομα του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάστηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας. Οι ποινές δε είναι ίδες και για μερικούς ακόμα στενούς συνεργάτες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάστηκαν στις ίδιες ποινές.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Νικολά Σαρκοζί: Έφτασε στο δικαστήριο φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι και ήταν αρκετά νευρικός

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία ζήτησε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για τους τρεις κατηγορούμενους – τον Σαρκοζί και τους συνεργάτες του, οι οποίοι πάντοτε αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλικής Δεξιάς αμφισβήτησε «όσο πιο έντονα μπορούσε» κατά τη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο τις κατηγορίες, τονίζοντας στο ακροατήριο ότι «δεν διέφθειρε ποτέ κανέναν».

Ο 68χρονος έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας – υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 2007 ως το 2012 – που καταδικάστηκε με στήρηση της ελευθερίας του.

Το 2021 ο Σαρκοζί καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών – εκ των οποίων τα δύο με αναστολή – για προσπάθεια επηρεασμού δικαστή, σε μια υπόθεση του 2014, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω υποκλοπών.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ