πτήση-εξπρές-λονδίνο-νέα-υόρκη-σε-1-ώρ-1209

Πτήση εξπρές: Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 1 ώρα με το νέο «διαστημικό αεροπλάνο» που φτιάχνουν οι Βρετανοί

Διαστημικό αεροπλάνο: Θα εκτοξεύεται πάνω από τον Ατλαντικό με ταχύτητα αστραπής

Τα υπερατλαντικά ταξίδια είναι για τους περισσότερους ταξιδιώτες, μεγάλη ταλαιπωρία, μιας και σπαταλούν πολλές από τις ώρες μιας ημέρας εγκλωβισμένο στην καμπίνα ενός αεροπλάνου. Από όποιο κεντρικό ευρωπαϊκό αεροδρόμιο κι αν ξεκινά κανείς, με ό,τι αεροπλάνο κι αν πετάει, η διάρκεια της πτήσης ξεπερνά τις 8 ώρες.

Όμως τι θα γινόταν αν μπορούσε κανείς να φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη μέσα σε μία μόνο ώρα; Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε πρόσφατα σχέδια για ένα «διαστημικό αεροπλάνο» υψηλής τεχνολογίας που θα είναι ικανό να εκτοξεύεται πάνω από τον Ατλαντικό με ταχύτητα αστραπής και θα είναι έτοιμο για πτήσεις μόλις το 2030.

Διαστημικό αεροπλάνο: Πτήσεις από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη φέρεται ότι θα διαρκούν περίπου 60 λεπτά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκράχαμ Τέρνοκ, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί στενότερα με την Αυστραλία σε μια συμφωνία «πρώτης παγκόσμιας διαστημικής γέφυρας», η οποία θα επικεντρωθεί στην παράδοση ενός αεροπλάνου -ή, καλύτερα, ενός πυραύλου- για τη μεταφορά επιβατών από ήπειρο σε ήπειρο σε μόλις τέσσερις ώρες. Ομοίως, οι πτήσεις από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη φέρεται ότι θα διαρκούν περίπου 60 λεπτά.

Όλα οφείλονται στο νέο υπερηχητικό κινητήρα SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) τον οποίο αναπτύσσουν επί του παρόντος οι επιστήμονες της Reaction Engines. Τροφοδοτούμενος από έναν συνδυασμό υδρογόνου και οξυγόνου, o SABRE είναι ικανός να εκτοξεύσει ένα αεροπλάνο στα 5,4 Mach (6.500 χλμ., περίπου πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου) για εμπορικές πτήσεις ή στα 25 Mach (30.500 χλμ.) για πτήσεις στο διάστημα. Υποτίθεται, επίσης, ότι το ταξίδι με το νέο αεροσκάφος θα είναι πιο οικολογικό αλλά και φθηνότερο από τα συμβατικά αεροπορικά δρομολόγια.

Μία από τις προκλήσεις της υπερηχητικής πτήσης είναι το να διασφαλιστεί ότι ο κινητήρας μπορεί να αντέξει τη θερμότητα -το ταξίδι σε τέτοιες ταχύτητες μπορεί να προκαλέσει την τήξη του ίδιου του κινητήρα. Ο SABRE λύνει το πρόβλημα ψύχοντας τον εισερχόμενο αέρα με μικροσκοπικούς σωλήνες υπερψυγμένου ηλίου και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτή τη θερμότητα ως ενέργεια για τον κινητήρα. «Το σύστημα ψύξης μας παίρνει αέρα που φτάνει στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και τον ψύχει στο μηδέν σε ένα εικοστό του δευτερολέπτου», εξηγεί ο Σον Ντρίσκολ, της Reaction Engines.

Δαστημικό αεροπλάνο: Οι δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στα μέσα της δεκαετίας και οι εμπορικές πτήσεις τοποθετούνται μέσα στο 2030

Το παραπάνω δεν είναι μόνο θεωρία. Τον Απρίλιο, η εταιρεία με έδρα το Όξφορντσαϊρ ανακοίνωσε επιτυχείς δοκιμές ενός προψύκτη, προσομοιώνοντας συνθήκες στα 3,3 Mach – ταχύτητα 50% μεγαλύτερη από το υπερηχητικό τζετ Concorde, το οποίο ταξίδεψε μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού σε 3,5 ώρες, αλλά τερματίστηκε το 2003 μετά το καταστροφικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 109 άνθρωποι. Είναι επίσης στο ίδιο επίπεδο με το Lockheed SR-71 Blackbird, το ταχύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η Reaction Engines συνεχίζει την έρευνα, με τις δοκιμαστικές πτήσεις να προγραμματίζονται τα μέσα αυτής της δεκαετίας και τις εμπορικές πτήσεις να τοποθετούνται μέσα στη δεκαετία του 2030. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη επενδύσει 60 εκατ. στερλίνες (περίπου 68 εκατ. ευρώ) στον SABRE, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες αεροκινητήρες που κατασκευάζονται από τη Rolls-Royce, την BAE Systems και την Boeing.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ