Την τυρόπιτα της πεθεράς της έφτιαξε και μοιράστηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά, δηλαδή αυγά, γάλα και τυριά.
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
ια τα φύλλα
1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για τη γέμιση
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
Δείτε επίσης: Παριανή τυρόπιτα χωρίς φύλλο – Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με το ελαιόλαδο
Προετοιμασία για την τυρόπιτα
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Για την τυρόπιτα
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
Τα χτυπάμε λίγο.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.
Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.
Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα
Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.
Μυστικό
Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.