δύσκολες-στιγμές-για-γνωστή-συγγραφέ-6460

Δύσκολες στιγμές για γνωστή συγγραφέα: «Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής – Είμαι πενήντα ετών, αλλά έζησα δέκα ζωές»

Μικέλα Μούρτζια: Η γενναία μάχη με τον καρκίνο

Η γνωστή Ιταλίδα συγγραφέας, Μικέλα Μούρτζια, μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο. Παράλληλα, εξομολόγηθηκε πως παντρεύτηκε πρόσφατα ενώ αποκάλυψε πως αν τα πράγματα χειροτερέψουν με την υγεία της, θα διαλέξει τον δρόμο της ευθανασίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera, η Μικέλα Μούρτζια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε: «Έχω καρκίνο νεφρού σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί που είπαν ότι μου μένουν λίγοι μήνες ζωής».

Η συνέντευξή συγκλόνισε την Ιταλία και χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως και δημόσια πρόσωπα, την σχολίασαν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύναμη ψυχής που συγκινεί, προκαλεί σεβασμό και δείχνει, συγχρόνως, ότι κάθε στιγμή της ζωής, πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη αξιοπρέπεια.

Η Μικέλα Μούρτζια για τις θεραπείες που κάνει για τον καρκίνο

«Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που έχω, είναι κάτι που είμαι, είναι σύμμαχος της πολυπλοκότητάς μου, δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί. Δεν μπορώ, δεν θέλω να πολεμήσω το σώμα μου, τον εαυτό μου», υπογραμμίζει η Μικέλα Μούρτζια. Προσθέτει, δε, ότι «επέλεξε την ανοσοθεραπεία, με βιο-φάρμακα, τα οποία δεν πλήττουν την ασθένεια, αλλά ευνοούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας, στην φάση αυτή, «δεν θα είχε νόημα να υποβληθεί σε επέμβαση, διότι υπάρχουν ήδη πολλές μεταστάσεις».

«Είμαι πενήντα ετών, αλλά έζησα δέκα ζωές. Έκανα πράγματα τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κάνει ούτε σε μια ολόκληρη ζωή. Πράγματα που δεν γνώριζα ούτε καν ότι επιθυμούσα, έχω πολύτιμες αναμνήσεις», λέει η Ιταλίδα διανοούμενη. Το μυθιστόρημά της με τίτλο Accabadora έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά σε μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη (Μέδουσα – Σέλας Εκδοτική, 2016).

H Mικέλα Μούρτζια αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, επίσης, ότι αν περιέλθει σε κατάσταση που δεν θα της επιτρέπει να επικοινωνεί με το γύρω περιβάλλον και να εκφράζει την βούλησή της, τα αγαπημένα της πρόσωπα- όπως τους ζήτησε η ίδια- θα επιλέξουν την οδό της ευθανασίας.

« Δεν είμαι μόνη, έχω δέκα ανθρώπους κοντά μου, μια “queer οικογένεια”. Αγόρασα σπίτι με δέκα κρεβάτια, για να μείνουμε όλοι μαζί και το μόνο που με στεναχώρησε είναι ότι μου αρνήθηκαν το στεγαστικό δάνειο, επειδή είμαι άρρωστη. Έκανα όλα όσα χρειάζονταν και τώρα παντρεύομαι. Με έναν άνδρα, αλλά θα μπορούσε και να είναι μια γυναίκα. Το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, για εμάς, δεν ήταν ποτέ θέμα φύλου», λέει στην Corriere della Sera.

H συγγραφέας, η οποία ανήκει στον χώρο της αριστεράς, με πολιτική αναφορά, τέλος, πρόσθεσε ότι «ελπίζει να πεθάνει όταν η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα είναι, πλέον, πρωθυπουργός», διότι θεωρεί ότι «η κυβέρνησή της είναι φασιστική».

«Δεν την γνώρισα προσωπικά και δεν συμμερίζομαι τις ιδέες της, αλλά θέλω να αγκαλιάσω την Μικέλα Μούρτζια και να της πω ότι την στηρίζουμε όλοι. Και ότι ελπίζω πραγματικά να καταφέρει να δει την ημέρα που δεν θα είμαι πλέον, πρωθυπουργός -όπως εύχεται- διότι θέλω να συνεχίσω να κάνω την δουλειά αυτή, ακόμη για πολύ καιρό. Δώσ’ του, Μικέλα», απάντησε η Μελόνι μέσα από τον λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ