σπουδαία-διάκριση-πανελλήνια-πρωτιά-4273

Σπουδαία διάκριση: Πανελλήνια πρωτιά στη χειρουργική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου από τον Δρ Γρηγόρη Τσιώτο

Γρηγόρης Τσιώτος: Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση από τον ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος και την ομάδα του

Ο Γρηγόρης Τσιώτος είναι ο Έλληνας γιατρός που προχώρησε με επιτυχία σε μία πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιελάμβανε ολική παγκρεατεκτομή με συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, Γρηγόρης Τσιώτος και η ομάδα του, έχοντας πλέον μακρόχρονη σπουδή πάνω στις τεχνικές μετατροπής του ανεγχείρητου καρκίνου του παγκρέατος σε εγχειρήσιμο, συνεχίζουν να πρωτοπορούν επί ελληνικού εδάφους στην αντιμετώπιση της νόσου, επεκτείνοντας το φάσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης του παγκρεατικού καρκίνου και σε περιστατικά όπου απαιτείται η συναφαίρεση εμπλεκόμενων αρτηριών.

Ο κ. Τσιώτος και η ομάδα του ανέλαβαν και αντιμετώπισαν επιτυχώς περιστατικό με τοπικά προχωρημένο παγκρεατικό καρκίνο, όπου υπήρχε εμπλοκή της κοιλιακής αρτηρίας, της κοινής ηπατικής και γαστροδωδεκαδακτυλικής αρτηρίας, προβαίνοντας σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιελάμβανε ολική παγκρεατεκτομή με συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας και τοποθέτηση μοσχεύματος σαφηνούς φλέβας μεταξύ της αορτής και της ιδίως ηπατικής αρτηρίας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση την Mayo Clinic η οποία αποτελεί το παγκόσμιο ιατρικό κέντρο αναφοράς για τον παγκρεατικό καρκίνο, στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί συνολικά 31 τέτοιες αντίστοιχες επεμβάσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τη σπανιότητα αυτών των χειρουργείων.

Η επέμβαση αυτή απαιτεί πολύ μεγάλη και επιβεβαιωμένη εμπειρία στην προχωρημένη παγκρεατική χειρουργική και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους δρόμους θεραπείας για τους ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο. Για τους λόγους αυτούς δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Surgery Case Reports»

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9482927/).

Η ασθενής είχε πολύ καλή μετεγχειρητική πορεία και μετά από σύντομη νοσηλεία επέστρεψε στην καθημερινότητά της.

Γρηγόρης Τσιώτος: Τα λόγια για τη σπουδαιότητα της επέμβασης

«Τα ιδιαίτερα ογκολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του περιστατικού που περιγράφηκε παραπάνω καθιστούν αυτή την επέμβαση εξαιρετικά σπάνια και τεχνικά πολύπλοκη. Όμως, μια εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα με μακρόχρονη και αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση απαιτητικών επεμβάσεων παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επεμβάσεις με ασφάλεια, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, συγκριτικά με την επιβίωση που θα είχαν αν ο όγκος δεν αφαιρείτο».

Γρηγόρης Τσιώτος: Βιογραφικό σημείωμα

Ο κος Γρηγόρης Τσιώτος, από αρχή της ειδικότητάς του στην Mayo Clinic (1990-1995), ανέπτυξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χειρουργική του ήπατος, του παγκρέατος και του πεπτικού γενικότερα. Το 1995 ήταν 1 από τους 4 μόνο χειρουργούς σε όλη την Αμερική που έγιναν δεκτοί για να ασκήσουν αυτήν την υποειδικότητα. Στην Ελλάδα ως σήμερα κανένας άλλος χειρουργός δεν έχει τέτοια πιστοποίηση, όχι μόνο από ίδρυμα επιπέδου Mayo Clinic, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι τo 2021 o κ. Γρηγόρης Τσιώτος ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή και στην διάχυση της γνώσης για τις νόσους του παγκρέατος και τη σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ