ταψί-στον-φούρνο-η-κυριακάτικη-ελληνι-2607

Ταψί στον φούρνο: Η κυριακάτικη ελληνική πρακτική που συμβόλιζε μία ολόκληρη εποχή και χάθηκε τόσο ξαφνικά

Ταψί στον φούρνο: Η συνήθεια όλων των Ελλήνων που ξεχάστηκε με τα χρόνια

Μία από τις πιο αγαπημένες, σταθερές και κλασσικές αξίες είναι το ταψί στον φούρνο που παλαιότερα υπήρξε συνήθεια όλων των ελληνικών οικογενειών για το κυριακάτικο τραπέζι.

Στην Ελλάδα του παρελθόντος και ειδικά στις Κυριακές όλα ήταν λίγο πιο ιδιαίτερα και φυσικά το φαγητό! Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την χώρα.

Το κυριακάτικο ταψί στον φούρνο

Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση. Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.

Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο. Στην παλιά Ελλάδα οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο κάτι που με το πέρασμα του χρόνο χάθηκε από συνήθεια.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ