tα-θαυμαστά-έργα-του-ιδρύματος-του-ρότζ-5141

Tα θαυμαστά έργα του ιδρύματος του Ρότζερ Φέντερερ: Επενδύει την περιουσία του στην εκπαίδευση των έξι πιο φτωχών χωρών της Αφρικής

Ρότζερ Φέντερερ: Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική

Ο Ρότζερ Φέντερερ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τενίστες που έχει καταφέρει να αφήσει εποχή με τους αγώνες και το στυλ παιξίματός του. Από μικρός ονειρευόταν να γίνει ο νούμερο 1 τενίστας και στα 36 του χρόνια έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Ο διεθνούς φήμης αθλητής πλέον έχει στην κατοχή του μία αμύθητη περιουσία και ο ίδιος μάλιστα έχει αφοσιωθεί και στο φιλανθρωπικό του έργο.


Ρότζερ Φέντερερ: Η αμύθητη περιουσία και το ίδρυμα

Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φέντερερ όμως επιλέγει να τα επενδύει ώστε η να βελτιώσει την εκπαίδευση φτωχών παιδιών στην Αφρική.

Όταν ήταν νέος ήταν απλά ευχαριστημένος με το να δίνει το παρών στα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά. «Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από το να παίζω τένις; Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «The San Francisco Chronicle».

Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.

Γι’αυτό και το 2003 δημιούργησε το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ», το οποίο αρχικά δραστηριοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική, από όπου και κατάγεται η μητέρα του. «Όταν επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στις διακοπές παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχειας. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία».

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιούργησε το ίδρυμα του.

Ρότζερ Φέντερερ: Παρακολουθεί τον προορισμό των χρημάτων που προσφέρει

Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική. Εκεί όπου η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στόχος όλων είναι να καταφέρνουν να επιβιώσουν και όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο Φέντερερ αποφάσισε να επενδύσει στα σχολεία που ήδη υπάρχουν προκειμένου να βελτιώσει την εκπαίδευση παιδιών από 3-12 ετών.

Στόχος του ιδρύματος είναι όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Παράλληλα εκτός από τις έξι χώρες της Αφρικής έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικές υποδομές για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και στη χώρα του την Ελβετία.

Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τις χώρες της Αφρικής για να δει από κοντά πώς εκπονούνται προγράμματα του ιδρύματος. «Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση όταν βλέπω πόσο αφοσιωμένος είναι ο τοπικός πληθυσμός.

Στη μέση μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, οι μητέρες κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κάθε μέρα γεύματα στα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι πατεράδες κατασκευάζουν μόνοι τους καινούργιες σχολικές αίθουσες, στις οποίες τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα στην κοινωνία».

Ρότζερ Φέντερερ: Τα τουρνουά τένις για την Αφρική

Παράλληλα με τα προγράμματα του ιδρύματος, συμβάλλει με κάθε τρόπο σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα. Έχει συγκεντρώσει 200 χιλιάδες δολάρια για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή, έχει συντονίσει ένα τουρνουά τένις προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για την ανακούφιση θυμάτων από φυσικές καταστροφές και έχει παίξει στους «Αγώνες για την Αφρική», από τους οποίους τα έσοδα που συγκεντρώνονται ενισχύουν τους σκοπούς του ιδρύματος του.

Ο πρώτος αγώνας ήταν το 2010, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Ράφαελ Ναδάλ. Τους παρακολούθησαν πάνω από 10 χιλιάδες θεατές από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2014 ακολούθησε ένα δεύτερος αγώνας, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Σταν Γουαρίνκα. Στον τρίτο αγώνα από το στάδιο με τους 11 χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα.

«Μέσα από καθοδήγηση οι κοινότητες στην Αφρική μπορούν να καταλάβουν ότι ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους. Μπορεί να συμβεί με μια ουσιαστική αλλαγή. Αυτή της εκπαίδευσης». Ο Φέντερερ, αναμφισβήτητα είναι ένας κορυφαίος τενίστας, αλλά ο Ρότζερ είναι ακόμη καλύτερος.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ