ο-daniel-έφτασε-στη-λιβύη-απίστευτες-κ-35348

Ο “Daniel” έφτασε στη Λιβύη – Απίστευτες καταστροφές και εκατοντάδες οι νεκροί

Τις τελευταίες ώρες, μια εθνική καταστροφή εκτυλίσσεται στη Λιβύη, όπου η έντονη κακοκαιρία Daniel έχει έρθει από την Ελλάδα.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν προκληθεί μαζικές καταστροφές σε κατοικίες, περιουσίες, οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές της ανατολικής Λιβύης. Επιπλέον, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται εκθετικά με την πάροδο του χρόνου.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών και των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, με τη χώρα της βόρειας Αφρικής να βρίσκεται σε κατάσταση ανοχύρωτης ετοιμότητας.

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στην Ντέρνα, στις περιοχές του Τζαμπάρ Αλ-Αχνταρ και στα προάστια του Αλ-Μαρζ» στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη. Μάλιστα, ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 θύματα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να λάβουν βοήθεια, καθώς ο «Daniel» έπληξε τις πόλεις Βεγγάζη, Σους, Αλ Μπάιντα, Αλ Μαρτζ και Ντέρνα.

Αντίστοιχες εικόνες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με ανθρώπους να παρασύρονται από ορμητικούς χειμάρρους στη μέση του δρόμου, την ώρα που μεγάλες εκτάσεις έχουν σχεδόν βυθιστεί. Ούτε τα οχήματα γλίτωσαν από την ορμητική πορεία των υδάτων.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες και σήμερα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις μέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν αμέσως» τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Το παράρτημα του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι θα «παράσχει επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ